Staakt-het-vuren houdt stand in Bosnië

SARAJEVO, 29 MAART. Sinds gistermiddag twaalf uur zwijgen in Bosnië-Herzegovina de wapens. Het bestand is daarmee nu al het langste sinds de oorlog in de lente van vorig jaar begon. Een tweede succes werd gisteren in Srebrenica geboekt: na twee dagen kwam een hulpkonvooi in de belegerde moslim-enclave aan.

Over het slagen van het staakt-het-vuren werd gisteren uur na uur met stijgende vreugde gerapporteerd door woordvoerders van de VN en de strijdende partijen zelf. “Dit zijn de eerste zes uur van vrede in een heel jaar”, zei gisteravond de stafchef van de Bosnisch-Servische troepen. Een uur later meldde zijn Bosnische collega met een mengeling van scepsis en verbazing: “Het bestand houdt nu langer dan ooit tevoren - hebben ze (de Serviërs) hun wapens nu nòg niet schoongemaakt?”

De enige schending die werd gerapporteerd was de beschieting van het vliegveld van de door de moslims beheerste stad Tuzla, drie minuten na het ingaan van het bestand. In Sarajevo kwamen vijf minuten voordat het bestand inging enkele bommen neer op het centrum. Daarbij kwamen drie mensen om het leven en werden er vijf gewond.

Gisteren bereikte het VN-hulpkonvooi, dat dagen naar het belegerde Srebrenica onderweg was, deze moslim-enclave. Het bracht de naar schatting 60.000 inwoners voedsel, medicamenten en plastic lappen waarmee ze de kapotgeschoten ramen kunnen vervangen. Het konvooi had vrijdag op grond van een akkoord met de Bosnische Serviërs al naar de stad moeten rijden, maar het werd toen opnieuw tegengehouden.

Op verzoek van generaal Morillon, bevelhebber van de VN-troepen in Bosnië, heeft de bevelhebber van de Bosnische Serviërs de commandant van de Servische troepen bij Srebrenica, kolonel Ilic, laten arresteren. Morillon omschreef de kolonel als “een bruut” die bij herhaling zijn gegeven woord had gebroken en die voor de krijgsraad zou moeten verschijnen. Ilic viel Srebrenica vorige week met zware wapens aan, juist toen VN-helikopters er gewonden evacueerden.

President Izetbegovic van Bosnië en zijn Kroatische ambtgenoot, Tudjman, hebben in Zagreb overeenstemming bereikt over de samenvoeging van de Bosnische (moslim-) en Bosnisch-Kroatische strijdkrachten. Izetbegovic dreigde gisteren zijn instemming met het vredesplan van de bemiddelaars Owen en Vance in te trekken als de Bosnische Serviërs er niet mee instemmen. Gisteren zei hij dat “over tien tot vijftien” dagen zijn eigen handtekening onder het akkoord “ongeldig” wordt als de Serviërs dan niet hebben getekend. (Reuter, AP, AFP)