PSV fortuinlijk in duel van makke lammeren

GRONINGEN, 29 MAART. De tijden dat het nog flink kon spoken in het Groninger Oosterpark behoren voorlopig tot het verleden. De Z-Side, het tribunedeel achter het zuidelijke doel op de helft waar menige eredivisieclub vroeger met knikkende knieën de stellingen betrok, roert zich niet meer. De eens zo fanatieke supportersschare van FC Groningen is onder invloed van de matige prestaties verworden tot bioscooppubliek en dat kreeg ook gisteren weer een film voorgeschoteld van inferieure kwaliteit. Het duel met PSV, twee jaar geleden nog een spekstakelstuk dat de noordelingen met 4-1 wonnen, was gisteren een duel tussen 22 makke lammeren. Heel toepasselijk voor de tijd van het jaar, maar de 14.000 toeschouwers hadden ergens anders voor betaald.

Schaamteloos was het optreden van PSV dat echter wel weer over de gave beschikte om uit de enige echte kans ook het winnende doelpunt te maken. Krachteloos was het spel van FC Groningen dat aanvallend aan armzalige indruk maakte. Interim-trainer Leen Looyen, die zo nodig tussentijds de taak van Pim Verbeek moest overnemen, valt niet te benijden. Zijn grote angst is dat Fortuna Sittard meer punten gaat pakken waardoor FC Groningen in de buurt van de rode streep zou kunnen komen.

Degradatievoetbal heeft hij bij NEC al genoeg meegemaakt. Maar toch is hij blij dat juist hij werd gevraagd om in het Oosterpark “de neerwaartse spiraal om te buigen”. Altijd beter dan het Zwitserse Sankt Gallen, waar hij vorig seizoen als troubleshooter werd binnengehaald. “Ik ben zo tenminste van de straat”, zegt Looyen cynisch. “Ik heb na mijn laatste periode bij NEC ook een jaar thuis gezeten en ik zal je vertellen, dat was geen pretje.”

Aan het einde van het seizoen moet Looyen aan de raad van commissarissen zijn visie geven op de stand van zaken bij de selectie. Het staat wel wel vast dat de oefenmeester zal adviseren een opvolger voor de naar Cambuur vertrokken Djurovski aan te trekken. Een spits dus, en het liefst eentje die veel doelpunten maakt. “Want we missen spelers die scoren”, legt hij uit. “Elke club heeft op de topscorerslijst wel drie namen staan. Wij komen bij de eerste dertig niet in het stuk voor. In het driehoekje Meijer-Djurovski-Huizingh ontbreekt in elk geval één speler.”

De clubtopscorer is Mart van Duren met vijf treffers. De rechtermiddenvelder kan voorlopig niet meer worden ingezet nadat hij gisteren na een domme overtreding in de blessuretijd op Erwin Koeman met een tweede gele kaart van het veld werd gezonden. De charge was ingegeven door frustratie over de machteloosheid.

In het resterende gedeelte van dit seizoen wil Looyen zich dan ook vooral gaan bezighouden met de mentale weerbaarheid van de ploeg. De spelers van FC Groningen zitten bij een tegenslag te snel in zak en as. Zoals gisteren tegen PSV, dat wat gelukkig op voorsprong kwam en vervolgens met minimale inspanningen de kostbare twee punten naar zich toe kon trekken. Looyen: “Na die 1-0 zag je bij ons dat geen enkele speler de mouwen opstroopte om er wat aan te doen.”

Om net als bij de plaatselijke basketbalclub BV Groningen een hypnotherapeut binnen te halen, gaat Looyen te ver. “Ik ben niet thuis in dat soort zaken. Op de training wordt er trouwens wel keihard gewerkt. Het is een kwestie van zelfvertrouwen. Dat komt wel terug als we betere resultaten behalen. Ik besef dat mijn positie ook afhangt van de punten die we nog gaan verdienen.”

Ook aanvoerder Edwin Olde Riekerink weet waar de schoen wringt bij FC Groningen. In het spelershome zegt hij: “Dat er vandaag niets gebeurde na die 1-0-achterstand stemt inderdaad tot nadenken. Misschien hebben we te veel oudere spelers en missen we dynamiek. We moeten de komende weken maar eens in de spiegel kijken. Want je kunt het publiek niet blijven teleurstellen.”

PSV was naar het hoge noorden gekomen met maar een doel: winnen. In de wedstrijd zag het daar allerminst naar uit. Bij de Eindhovenaren ontbraken Romario, Ellerman, Van Aerle, Numan en Linskens. En trainer Hans Westerhof, die deze week met alle door PSV uitgeleende spelers een gesprek heeft, wees op het feit dat een gedeelte van het team dat wel op het veld stond, geen maximale prestatie kon leveren. Popescu en Kieft door sluimerende blessures, Van der Gaag en Erwin Koeman omdat ze nog wedstrijdritme missen. Peter Hoekstra, die weinig afdwong tegen de door PSV aan Groningen uitgeleende Jerry de Jong, lijkt aan het einde van zijn latijn.

Uit die malaise put Gerald Vanenburg kennelijk een beetje moed. Bij vlagen liet hij weer wat goede acties zien. Zoals de winnende treffer na aangeven van Wim Kieft. Dat moment, kort na rust, deed niets af aan het feit dat PSV weer een slechte wedstrijd op zijn conto kreeg bijgeschreven.

    • Erik Oudshoorn