Moslim-extremisten plegen nieuwe aanslagen in Egypte

KAIRO, 29 MAART. Een hoge Egyptische politieofficier is zaterdagmiddag gedood bij een bomaanslag in het centrum van Kairo. Drie politieofficieren werden gewond, van wie een ernstig. In Kairo wordt aangenomen dat deze aanslag het werk is geweest van een van de moslim-fundamentalistische organisaties die uit zijn op de omverwerping van het regime van president Mubarak. In de zuidelijke stad Aswan werden gisteren een hoge politieofficier en zes burgers bij een reeks bomaanslagen gewond.

De bom in Kairo was in een zak geplaatst bij een politiewagen nabij het Adaba-plein. Voor nader onderzoek werd de zak naar de tweede verdieping in een naburig politiebureau gebracht. Tijdens bestudering ervan ontplofte de bom in het gezicht van de vier politieofficieren. Ramen werden verbrijzeld en in de straten rondom het politiebureau ontstond paniek. Versterkingen van de veiligheidspolitie zetten het gebied af, en onmiddellijk werden de veiligheidsmaatregelen in het centrum van Kairo verscherpt. Tot diep in de nacht stonden op hoeken van straten legerwagens met veiligheidstroepen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd bij een schietpartij in een metrostation in Zuid-Kairo een politieagent gedood en een ander ernstig gewond. Volgens de Egyptische pers opende een moslim-extremist het vuur op politieagenten die hem in de metro achtervolgden. De later gepakte man trok de aandacht van de politie omdat hij zonder kaartje het metrostation probeerde binnen te komen. Bij zijn aanhouding werden op de man twee pistolen, juwelen en meer dan tweeduizend gulden gevonden. Volgens de politie waren de juwelen gestolen bij een overval op een juwelier die werd uitgevoerd om de activiteit van de fundamentalistische organisaties te kunnen financieren.

De aanhoudende terroristische activiteit van de moslim-fundamentalisten zet haar stempel op het dagelijks leven in Kairo. Er is meer politie, ook in burger, op de been. Bij grote winkels en in de hotels worden op bezoekers veiligheidscontroles uitgevoerd.

Sedert toeristen het doelwit van fundamentalistische islamitische organisaties zijn, is het toerisme volgens hotelkringen met ten minste veertig procent verminderd en heeft de Egyptische schatkist een verlies van zeker een miljard dollar geleden. In het winkelcentrum van Kairo zijn toeristen vrijwel uit het straatbeeld verdwenen. Waar zij wel komen, bij de pyramides en op de grote Khan El Khalili-markt, zijn bijzondere veiligheidsmaatregelen getroffen. In de nauwe steegjes van deze wereldberoemde markt patrouilleren leden van de veiligheidspolitie met de bajonet op het geweer. Handelaren staan bedrukt in de portieren van hun winkels. “Schrijf alsjeblieft positief over Egypte. We hebben het al zo moeilijk”, vroeg een parfumhandelaar nadrukkelijk.

Eind februari werden bij een bomaanslag op een café aan het Tahrir-plein in Kairo drie mensen gedood en twintig gewond. Midden deze maand ontplofte een bom in een op het plein nabij het nationale museum geparkeerde toeristenbus. Hierbij vielen geen slachtoffers. Het afgelopen jaar zijn er in heel Egypte zeker 115 mensen - christenen, toeristen, militairen en politiemannen en extremisten zelf - om het leven gekomen in verband met moslim-fundamentalistisch geweld.

    • Salomon Bouman