Landmacht sloopt gevechtsvoertuigen

DEN HAAG, 29 MAART. De landmacht begint 1 april met de sloop van 261 pantsergevechtsvoertuigen van het type YP-408.

De sloop is het gevolg van het in 1990 gesloten verdrag over de reductie van conventionele wapensystemen in centraal-Europa. De voertuigen zullen door een particulier sloopbedrijf met snijbranders worden vernietigd. Volgens het verdrag heeft Nederland tot uiterlijk november 1995 de tijd om 170 tanks, 230 stukken artillerie en 387 pantsergevechtsvoertuigen af te stoten of te vernietigen. Portugal heeft 126 pantsergevechtsvoertuigen van Nederland overgenomen. Eerder werden al 100 verbeterde Leopard-I-tanks aan Griekenland overgedragen. De resterende 70 tanks zullen nog dit jaar naar Griekenland worden verscheept. Ook heeft Griekenland inmiddels 171 mortieren overgenomen. De resterende 59 stukken artillerie zullen net als de 261 pantsergevechtsvoertuigen worden vernietigd.