Israel sluit Gazastrook af na geweld

JERUZALEM, 29 MAART. De Israelische autoriteiten hebben de bezette Gazastrook vandaag opnieuw voor onbepaalde tijd van Israel afgesloten als reactie op een reeks anti-Israelische aanslagen door Palestijnen uit het gebied. De maatregel betekent dat de tienduizenden Palestijnen uit de verarmde Gazastrook die dagelijks in Israel werken tijdelijk zonder werk en inkomsten zitten.

Het is de tweede maal dat Israel een dergelijke maatregel treft sinds de uitwijzing van ongeveer 400 moslim-fundamentalistische Palestijnen, merendeels uit de Gazastrook, naar Libanon in december. Die maatregel was bedoeld om een eind te maken aan het vooral door fundamentalistische groepen geïnstigeerde anti-Israelische geweld.

De onmiddellijke aanleiding tot de afsluiting van de Gazastrook was het doodsteken van een Israeliër in een joodse nederzetting in het gebied door twee Palestijnen. De man had de twee gisteren meegenomen naar Nisanit, een nederzetting in aanbouw bij de grens met Irael, om te werken aan de villa die hij daar bouwde. Na de moord blokkeerden protesterende kolonisten kruispunten, verbrandden ze banden en beschadigden ze Arabische auto's. Het leger arresteerde uiteindelijk twee van de demonstranten en verspreidde de anderen.

Het slachtoffer was de vijfde Israeliër die binnen een maand in de Gazastrook is gedood. In dezelfde periode hebben Israeliërs op hun beurt in de Gazastrook 17 Palestijnen gedood, van wie de laatste gisteren.

In Jeruzalem werd gisteren een Israelische man door een Palestijn in de rug gestoken. De aanvaller wist te vluchten. Het slachtoffer is gewond in een ziekenhuis opgenomen. (Reuter, AFP)