Hoofd deelnemingen KLM stapt op

ROTTERDAM, 29 MAART. De KLM is onverwacht geconfronteerd met het vertrek van een van haar topmensen. Het hoofd Financiën en Deelnemingen, jhr. drs. P.C.W. Alberda van Ekenstein, heeft de KLM-directie laten weten dat hij na ruim elf jaar zijn functie neerlegt.

Alberda van Ekenstein stapt aan het eind van de volgende maand op. Per 1 mei begint hij bij zijn nieuwe werkgever, het communicatie- en automatiseringsbedrijf Satcom holding. Suggesties als zou Alberda de KLM hebben verlaten omdat hij het oneens is met het beleid van de directie, worden door ingewijden van de hand gewezen. De voornaamste reden voor het vertrek van Alberda zou van financiële aard zijn. De KLM'er kan bij zijn nieuwe werkgever ruim het dubbele van zijn huidige jaarsalaris verdienen. Daarnaast zou het feit dat Alberda nog enige jaren geduld moet hebben voordat hij in aanmerking komt voor een plaats in de KLM-directie een rol hebben gespeeld bij zijn beslissing.

Alberda van Ekenstein was nauw betrokken bij alle buitenlandse deelnemingen van de KLM en onderhandelingen van de maatschappij over samenwerking met andere luchtvaartmaatschappijen. De KLM verloor de afgelopen jaren, met name door tegenvallers bij Northwest Airlines en het Franse Air Littoral, ruim een miljard gulden aan de deelnemingen.