Het net sluit zich rond ex-premier Andreotti

ROME, 29 MAART. “Zolang Andreotti nog vrij rondloopt is er in Italië geen werkelijk grote schoonmaak. U weet toch hoe ze hem noemen? Beëlzebub.” De sceptische reiziger die deze woorden een paar dagen geleden in een volle treincoupé sprak, heeft dit weekeinde zijn zin gekregen. Tegen ex-premier Giulio Andreotti, het symbool van 45 jaar christen-democratische regeringsmacht, zeven maal premier, 33 maal minister, loopt nu een gerechtelijk onderzoek op verdenking van banden met de mafia.

Hij kreeg zijn eerste kabinetspost in de tijd van Stalin en Adenauer. Zijn naam is in tientallen schandalen genoemd en in verband gebracht met mafia, vrijmetselarij en duistere praktijken van de geheime diensten. Maar zijn positie leek onaantastbaar, zoals heel zijn partij ooit onaantastbaar leek. De Milanese rechters die de smeergeldschandalen onderzoeken, zijn tot het afgelopen weekeinde langs Andreotti heen gegaan, hoewel een paar van zijn naaste politieke vrienden zijn gearresteerd. Ik heb me nooit met de financiële zaken van de partij beziggehouden, was de verklaring van Andreotti.

Eindelijk, zo is de algemene reactie op het gerechtelijk onderzoek. De geloofwaardigheid van het land staat op het spel, schreef het dagblad Corriere della Sera gisteren. Andreotti is zo vaak beschuldigd dat het land “in zekere zin had berust in het idee dat een zo belangrijke vertegenwoordiger van de staat (...) iets te maken zou kunnen hebben met drughandelaars en moordenaars. Het is goed dat de waarheid nu wordt gezocht voor een rechtbank.”

En nadat gisteren twee ex-ministers en drie andere politici in Napels beschuldigd zijn van banden met de camorra, de Napolitaanse versie van de mafia, voegde de krant daar vandaag aan toe: “Het is nu moeilijker geworden om met onverschilligheid te reageren op de vernederende simplificatie dat Italianen mafiosi zijn.”

    • Marc Leijendekker