Heineken willig op vriendelijke beurs

AMSTERDAM, 29 MAART. De handel trok zich vanochtend weinig aan van de daling van de dollar. De meeste aandelenkoersen konden stijgen, zij het dat de koerswinsten over het algemeen bescheiden bleven.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex stond aan het eind van de ochtend op 106,7, een vooruitgang van 0,3 punt. De EOE-aandelenindex noteerde rond het middaguur 315,65, een winst van 0,33 punt. Uitschieter naar boven op de voorzichtig vriendelijk gestemde beurs was Heineken. Het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift "Barrons' publiceerde een koopadvies voor Nederlands grootste bierbrouwer. De notering sprong omhoog met 2,90 gulden tot 194,20. Heineken heeft dit jaar al een flinke stijging laten zien. Eind januari noteerde het fonds nog 162,90.

Onduidelijkheid over de mogelijke invoering van een heffing op zogeheten groeifondsen veroorzaakte vanmorgen voor enorme omzetten in het ABN Amro Obligatie Groeifonds. In de loop van de ochtend werden bijna 900 duizend stuks (dubbeltelling) verhandeld.

De financiële sector was gevraagd. ABN Amro trok drie dubbeltjes aan op 54,40. Bescheiden vraag uit het buitenland steunde ING met negen dubbeltjes winst. Amev noteerde na ruim een uur handelen 1,10 hoger op 72,90. Minder zeker zijn beleggers over Aegon dat donderdag met jaarcijfers komt. Aegon verloor vanochtend een dubbeltje op 87,90.

De internationals moesten in deze vriendelijke markt een stapje terug doen door de lagere dollar en de achteruitgang op de Londense beurs. Unilever verloor twee dubbeltjes op 209,40 en Koninklijke Olie zakte 90 cent terug op 160,50.

Akzo verloor drie dubbeltjes op 151,30 maar collega DSM wist 70 cent winst te boeken op 84,80. Fokker trok 0,30 aan tot 13,80 gulden. Vrijdag komt de vliegtuigfabrikant met jaarcijfers.

Op de lokale steeg Nutricia 3 gulden op 122 gulden. Het voedingsconcern had vrijdag een hoger dividend aangekondigd en verwacht voor dit jaar, na een daling van de winst vorig jaar, weer een winststijging.

LONDEN De Britse beurs opende vanmorgen iets lager. Veel aandelen noteerden ex-dividend en Wall Street was vrijdag lager gesloten. De FTSE stond rond het middaguur op 2843,3 punten, 9,6 lager dan de slotkoers van vrijdag.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen stegen vanmorgen, vooral autofondsen waren gevraagd. De Dax-30 index klom 13,9 punten op 1675,19.

TOKIO Het Nikkei-225 koersgemiddelde steeg vandaag met 1,38 procent (259,68 punten) en eindigde voor het eerst in de afgelopen 12 maanden boven de 19.000 grens op 19.048,38.