Heimwee naar de lastposten van weleer

BLOEMENDAAL, 29 MAART. De hockeytopper Bloemendaal-HGC (2-1) viel tegen, zwáár tegen. Het leek vooraf zo mooi te worden. Beide ploegen deelden samen de eerste plaats in de hoofdklasse, hadden keihard getraind en het publiek stond drie, vier rijen dik rondom het veld. Verliezend coach Mark Bouwman zei dat het slappe spel voor hem “een groot raadsel” was.

Als er toeschouwers gisteren heimwee hebben voelen opkomen naar de tijd van Cees-Jan Diepeveen en Hendrik-Jan Kooijman is dat niet raar. Dat waren twee super-lastposten voor scheidsrechters, tegenstanders en ploeggenoten, maar ze zorgden wel voor leven in de brouwerij. Kooijman kreeg tijdens Bloemendaal-HGC van vorig seizoen een rode kaart, evenals Bovelander. Diepeveen kreeg geel. Het was af en toe een beetje oorlog tussen de Bloemendalers en met name HGC'er Neuberg. Velen spraken daar toen schande van. Maar iedereen herinnert zich dat bewogen duel nog wel.

De wedstrijd van gisteren is vandaag alweer vergeten. Natuurlijk deden de 22 spelers hun best, maar de bezieling ontbrak. HGC-doelman Bart Looije, voor het eerst na 396 minuten gepasseerd, had het voor zijn neus zien gebeuren. Hij weet de mislukking aan overconcentratie. “Iedereen wilde zo graag. We waren vooraf allemaal zenuwachtig. Dat uitte zich tijdens de wedstrijd in een vorm van slapte. Dat hoor en zie je wel meer.” Verdediger Mark Kaptein: “Slechte wedstrijd? Meen je dat nou? Ik ben echt helemaal kapot.”

Record-international Diepeveen bekeek Bloemendaal-HGC van achter het doel. Hij had het na afloop over “clean” en “steriel” hockey. “Ik hoorde niets in het veld. Er praatte niemand, er protesteerde niemand. Ik heb me zelf wel rot staan schreeuwen.” Diepeveen, af en toe spelend in Bloemendaal 2, had van HGC meer verwacht. “Ik dacht voor de wedstrijd nog van: als wij die HGC-wals maar een beetje kunnen tegenhouden. Nou, ik heb geen wals gezien, misschien een walsje van Bloemendaal.”

Diepeveen haastte zich daarna om zijn bewondering uit te spreken over het "nieuwe' eerste team van zijn club, “een fantastisch elftal”. Qua resultaat is er ook niets aan te merken op het jonge Bloemendaal. De ploeg, gemiddelde leeftijd net 21 jaar, won twaalf wedstrijden, speelde er drie gelijk en verloor in oktober alleen van Hattem. Door de overwinning van gisteren heeft Bloemendaal twee punten voorsprong op HGC en is met een op papier makkelijker programma dan de concurrentie de grote favoriet voor de landstitel.

Wat dat betreft worden de drie gestopte routiniers Benninga, Diepeveen en Kooijman dus niet gemist. De wisseling van de wacht in Bloemendaal lijkt perfect te zijn verlopen. Er viel niet één onvertogen woord op 't Kopje. Iedereen wist wat hem te doen stond. Diepeveen en Kooijman stopten keurig na de Olympische Spelen van Barcelona. En als ze dit seizoen toch nog hadden willen doorgaan? “Dan had ik ze gevraagd dat niet te doen”, aldus trainer-coach Pieter Offerman. Zouden ze hebben geluisterd? “Het zijn echte clubmensen.”

Offerman vindt dat zijn team deze competitie meer heeft geboden dan hij had verwacht. “We zijn wel in één klap een ervaring van vijftig jaar hoofdklasse en 500 interlands kwijtgeraakt.” Daarom is de coach nog steeds voorzichtig. Hij blijft de opbouw van het team belangrijker vinden dan de resultaten. Dat zei Offerman ook in de kleedkamer meteen na afloop van het duel tegen HGC. Op die manier wil hij ook de druk op de ploeg verkleinen. “Natuurlijk zijn we nu de favoriet voor de titel. Maar als je goed blijft spelen, word je vanzelf kampioen. Dan hoef je nu toch niet al zo nodig te gaan zitten tellen en rekenen?”

Offerman heeft vier spelers van onder de twintig jaar in zijn basiself staan. Teun de Nooijer is zelfs de jongste hockeyer van de hele hoofdklasse. Hij was zestien jaar toen hij na de winterstop vast in de ploeg werd gezet. Inmiddels is hij zeventien. De Nooijer, afkomstig van Alkmaar, wordt door door de grootste optimisten al vergeleken met tophockeyers als Wouter Leefers, Ties Kruize en Bloemendaler Theodoor Doyer. Ook in de topper tegen HGC behield de onervaren De Nooijer zijn plaats op het middenveld.

Offerman wil ongeacht het belang van de wedstrijd niet veranderen of verschuiven binnen zijn team. Gisteren deed hij één concessie. Hij verplaatste Floris-Jan Bovelander van de zijkant naar het centrum van de middenlinie. Op die manier stond de Bloemendaal-captain tegenover zijn collega Marc Delissen, de belangrijke spelmaker van HGC. De twee hielden elkaar in bedwang. Dat was jammer voor de wedstrijd. Maar dat kon Offerman niets schelen. Hij wees op het versleten kunstgras en op zijn onervaren team. En hij had na afloop twee punten.

Offerman zou ook al tevreden zijn geweest met 1-1. Dat was ook de beste uitslag geweest. De matte wedstrijd verdiende geen winnaar. Mark Kaptein zorgde voor 0-1, Oene Marseille met een goede tip-in voor 1-1. Eén minuut voor tijd ving Martijn van Westerop vlak voor het HGC-doel een lange corner van Van Wijk op, ontdeed zich op de kleine ruimte van bewaker Neuberg en tikte beheerst de winnende treffer langs Looije.

    • Hans Klippus