Golfstaten: belasting op export olie

DUBAI, 29 MAART. Een aantal belangrijke olie-exporterende landen overweegt heffing van een exportbelasting op olie als tegenmaatregel als de Amerikaanse regering en de Europese Gemeenschap doorgaan met hun plannen voor een milieubelasting op brandstoffen.

Dit zeiden goed geïnformeerde bronnen gisteren in de Saoedi-Arabische hoofdstad Riad. Twee weken geleden besloten de olieministers van Samenwerkingsraad voor de Golf (GCC) al tot maatregelen die het verlies van inkomsten voor de olielanden als gevolg van mogelijke energiebelastingen in het Westen, moeten compenseren. Alleen al de eerste stap van de milieubelasting in de EG, een heffing van 3 dollar per vat olie die per 1 januari a.s. zou moeten ingaan, zou volgens ramingen van de GCC voor de olielanden een inkomstenvermindering van 15 miljard dollar per jaar betekenen.

Zondag komen de ministers van buitenlandse zaken van de zes Golfstaten verenigd in de Samenwerkingsraad (Saoedi-Arabië, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Bahrein en Oman) bijeen in Jeddah om zich nader over de Westerse belastingplannen te beraden. Ook staat dit onderwerp hoog op de agenda van een gemeenschappelijke vergadering van Opec- en Ipec-landen (onafhankelijke olie-exporteurs) op 13 april in de Omaanse hoofdstad Muscat.

Politieke analisten in het Midden-Oosten achten het twijfelachtig of de olielanden het eens kunnen worden over een gecoördineerde aanpak omdat de meeste GCC-landen pro-Westers zijn. (Reuter)