Eurotunnel bespaart op kosten

LONDEN, 29 MAART. Het Frans-Britse consortium Eurotunnel dat de railverbinding onder Het Kanaal zal exploiteren, heeft vandaag bekend gemaakt dat het dankzij een uitspraak van de Internationale Kamer van Koophandel (ICC) honderden miljoenen ponden op het project zal besparen.

De uitspraak van de ICC gaf aan dat TML, het syndicaat van Britse en Franse aannemers, geen globale claims voor bijkomende kosten kan indienen voor werk aan de tunnel en aan terminals. Daarentegen moeten alle tien betrokken aannemers afzonderlijk hun claims voor compensatie indienen.

De bouwkosten zijn gestegen als gevolg van wijzigingen in het ontwerp, extra veiligheidsmaatregelen en extra voorzieningen voor omvangrijker vervoer, zoals extra stations voor passagiers zowel in Calais als Dover.

Eurotunnel zei dat de rekening voor het extra werk waarover nog onenigheid bestaat 720 miljoen pond bedraagd. TML speekt over een bedrag van 1,4 miljard pond. Het tunnelproject heeft overigens nog meer financieringsgelden nodig: een bedrag van 1 miljard pond (2,7 miljard gulden). Dit blijkt volgens de Britse krant Sunday Telegraph uit een tot dusver niet openbaar gemaakt document van Eurotunnel en de banken.

Als de vraag om extra financiering wordt ingewilligd zouden de totale bouwkosten uitkomen op ruim tien miljard pond (27,5 miljard gulden). De oorspronkelijke kosten waren door Eurotunnel in 1987 geraamd op achttien miljard gulden. (Reuters, ANP)