EENPERSOONS

Uit een historische analyse van het aantal eters waar receptenschrijvers van uitgaan, zou ongetwijfeld een trend tot afname van het aantal blijken. Het eindpunt van die ontwikkeling, de kok die alleen voor zichzelf kookt, komt nog niet vaak aan bod. Daarom vandaag aandacht voor een eenpersoonsmaaltijd. Er is overigens simpel een tweepersoonsmaal van te maken door de opgegeven hoeveelheden te verdubbelen.

Voor 1 persoon:

175 gram witlof

50 gram oesterzwammen

30 gram boter

1-2 takjes of 1 flinke mespunt tijm

50 gram crème fra^iche

zout, vers gemalen peper

1 biefstukje

Halveer de witlof in de lengte en snijd de harde kern er uit. Houd het mes schuin boven de halve struikjes en snijd ze onder deze hoek in smalle repen. Wrijf de oesterzwammen schoon en snijd ze ook in repen. Verhit de helft van de boter in een pan en roerbak daarin, twee tot drie minuten lang, de repen lof en paddestoel samen met de tijm. Bak intussen in de rest van de boter het biefstukje 2 minuten per kant. Roer de crème fra^iche door de groente. Breng groente en vlees op smaak met zout en peper. Direct serveren.

De maaltijd kan worden gecompleteerd met gebakken aardappelen. De biefstuk kan plaatsmaken voor bijvoorbeeld kalkoenfilet, kalkoentournedos of varkenshaas.