De twee landen die in december nog de finale ...

De twee landen die in december nog de finale speelden van het Davis Cup-toernooi, titelhouder Verenigde Staten en verliezer Zwitserland, zijn dit weekend al in de eerste ronde uitgeschakeld. Het spelen op grasbanen is hen fataal geworden. De Amerikanen verloren met 4-1 van Australië, de Zwitsers gingen met 3-2 ten onder tegen Indië. De Verenigde Staten en Zwitserland moeten nu degradatiewedstrijden spelen om hun plaats in de wereldgroep te behouden.

De Australiërs zetten de Amerikanen binnen twee dagen op een onoverbrugbare achterstand van 3-0. De Amerikaanse Davis Cup-captain Tom Gorman was na bedankjes van Jim Courier, Pete Sampras, Andre Agassi en Michael Chang met een tweederangsteam naar Melbourne gekomen. Brad Gilbert, David Wheaton en in het dubbel Reneberg en Grabb konden er tegen de in topvorm verkerende Mark Woodforde, Wally Masur en Todd Woodbridge zelfs geen vijf sets uitslepen.

Gorman, die in de laatste drie jaar tweemaal de Daviscup mocht meenemen, hield zich groot. “Ik ben niet bang voor mijn baantje.” Maar in de Verenigde Staten kwam een lobby op gang om hem te vervangen door John McEnroe.

In Calcutta won India met 3-2 van Zwitserland. Olympisch kampioen Marc Rosset hield zich in beide enkelspelen staande, maar de 19-jarige Leander Paes (202 op de wereldranglijst) en de 31-jarige Ramesh Krishnan (222) toonden zich beter aan de omstandigheden aangepast dan Hlasek en bleken samen zelfs sterker dan Rosset/Hlasek. De overwinning in het dubbel gaf India een voorsprong van 2-1, waarna veteraan Krishnan in het laatste enkelspel nog eenmaal liet zien hoe fijnzinnige techniek kan winnen van kracht en macht.

Met uitzondering van Spanje - Nederland waren de overige Davis Cup-wedstrijden zaterdag al beslist. Italië won in Modena met 4-1 van Brazilië, Frankrijk zegevierde in Wenen met 4-1 van Oostenrijk, dat zonder Thomas Muster aantrad. Stefan Edberg leidde Zweden naar een 5-0 zege op Cuba. Novacek en Korda, nog uitkomend voor het inmiddels uiteengevallen Tsjechoslowakije, wonnen in Aarhus met 4-1 van Denemarken. En Duitsland was ook zonder Boris Becker in Moskou te sterk voor Rusland: 4-1.