Busi Mhlongo zingt zo speels en soepel als een kat die de weg weet

Concert: de Zuidafrikaanse vocaliste Busi Mhlongo & TWASA. Gehoord: 26/3 RASA, Utrecht. Verder te horen: 2/4 De Piek, Vlissingen, 3/4 Willem II, Den Bosch, 4/4 Porgy & Bess,Terneuzen. Daarna t/m 5/5 in het hele land.

Klein en tenger is ze, de Zuidafrikaanse zangeres Busi Mhlongo. Haar stem echter is imposant; breed en vérdragend in de laagte, warm en intiem als ze hoger gaat. Niet voor iedereen is dat een verrassing. Mhlongo woonde en werkte enige tijd in Nederland en aan haar optreden op het African Music Festival in augustus '89 in Delft hebben sommigen nog heel goede herinneringen.

Wat de zangeres toen echter miste, heeft zij inmiddels in Durban gevonden: een goed ingespeelde begeleidingsband. TWASA heet de formatie met o.a. een driekoppig koortje, twee toetsenspelers en twee linkshandige gitaristen. Die linkshandigheid zal wel toeval zijn, aan de muziek is het in elk geval niet te horen. De band heeft geen sterren maar "loopt', in alle tempi en in alle genres die Mhlongo beoefent. En dat zijn er nogal wat, van ietwat sentimentele meezingers en deinende country rock tot heftig swingende dansmelodietjes.

Dat het ondanks deze breedheid toch herkenbaar Zuidafrikaans blijft, is te danken aan de ritme-sectie die heel losjes en jazzy speelt maar ook aan Mhlongo zelf. Ze zingt zoals ze zich beweegt, speels en soepel als een kat die de weg weet. Nu eens zingt ze op de beat, dan weer er dwars tegenin, soms volgt ze het koor, dan ineens gaat ze er meesterlijk vandoor. Ze zingt in het Zoeloe en Xhosa, en vertelt in het Engels waar de liedjes over gaan. Misschien wel wat erg vaak over peace and understanding maar dat is vergeeflijk en begrijpelijk omdat beide zaken in haar geboortestreek Natal momenteel erg schaars zijn. Het past ook wel bij een zangeres die ook wat stem betreft af en toe doet denken aan haar collega Joan Armatrading.

Haar definitieve stijl heeft Busi Mhlongo vermoedelijk nog niet gevonden maar haar stem verdient zonder twijfel een eerste cd. Dus Nederlandse platenproducers opgelet: tegen het eind van haar tournee heeft ze nog een paar dagen vrij.

    • Frans van Leeuwen