Belgische politie stopt Greenpeace

ANTWERPEN, 29 MAART. De Belgische Rijkswacht heeft gisternacht een eind gemaakt aan de blokkade van de fabriek Solvay in de haven van Antwerpen door de actiegroep Greenpeace.

De actievoerders hadden zich afgelopen dinsdag vastgeketend aan een kraan, een zouttrechter en een spoorlijn van het bedrijf. Solvay, een van de grootste chloor- en PVC-producenten van Europa, wordt door Greenpeace in belangrijke mate verantwoordelijk gehouden voor de vervuiling van de Schelde. Het bedrijf weigerde na de actie met Greepeace in debat te gaan over een plan om voor het jaar 2000 chloorvrij te produceren. Vrijdag gelastte de rechtbank van Antwerpen Greepeace op straffe van een dwangsom van 100.000 franc per actievoerder per dag de blokkade te staken. Aan de actie deden volgens opgave van Greepeace 25 vrijwilligers mee. Een gerechtelijk expert zal tevens de schade taxeren, zodat Solvay die later eventueel op de actiegroep kan verhalen.