Akkoord Somalische facties

ADDIS ABEBA, 29 MAART. De Somalische factie-leiders hebben gisteren in Addis Abeba overeenstemming bereikt over een Nationale Overgangsraad die hun land voorlopig moet besturen.

Alle deelnemers aan het vredesoverleg onder auspiciën van de VN, ook de beide grote rivalen Mohamed Farah Aideed en Ali Mahdi Mohamed, toonden zich opgetogen over het akkoord. “Nooit zullen de Somaliërs opnieuw een tragedie meemaken als die van de laatste tijd”, verklaarde Aideed plechtig. Ali Mahdi sprak van een “overwinning voor Somalië”. Sommige waarnemers dempten het enthousiasme door er aan te herinneren dat de factieleiders wel eerder overeenkomsten hebben gesloten, die vervolgens weinig waard bleken te zijn.

De Nationale Overgangsraad wordt voor twee jaar aangesteld en moet zich ontfermen over de sociale, economische en humanitaire problemen van het land. Er zijn achttien verschillende districten ingesteld, die elk drie afgevaardigden mogen sturen naar de nieuwe raad (onder wie ten minste één vrouw). De hoofdstad Mogadishu heeft recht op vijf zetels in de raad. Ook de vijftien voornaamste facties mogen elk een afgevaardigde sturen.

De Raad zal nog moeten gaan onderhandelen met het noordelijke deel van het vroegere Somalië, dat zich in de zelfstandige republiek Somaliland heeft afgescheiden van de rest van het land. Vooralsnog heeft Somaliland elk overleg met de rest van Somalië categorisch geweigerd. (Reuter)