Zoveelste aflevering van de "absurde soap' StadsTV; Interim-manager haalt ton binnen met sponsoractie op tv

ROTTERDAM, 27 MAART. De redactie van de Rotterdamse omroep StadsTV heeft weer een werkgever. Kantonrechter E. Bos oordeelde gistermiddag dat het Omroepbedrijf Rotterdam (OBR) de salarissen van de redactie voor de maand maart moet uitbetalen. De tegeneis van het OBR - een collectieve boete voor de redactie van 100.000 gulden wegens het in omloop brengen van schadelijke berichten - schoof hij met een milde glimlach terzijde.

De kantonrechter was er niet van te overtuigen dat de redactie begin maart was overgegaan van het armlastige OBR, de producent van StadsTV, naar de bijna failliete Stichting Lokale Omroep Rotterdam (SLOR), de zendgemachtigde van StadsTV. Directeur Tiesma van het OBR zei somber de salarissen nog net te kunnen opbrengen, de redactie toog richting café om de overwinning te vieren. Daarmee was een eind gekomen aan de zoveelste aflevering van wat een eindredacteur W. Omta “een absurde soap opera” noemt.

De voorgaande nacht hadden zich op de burelen van StadsTV geheimzinnige activiteiten afgespeeld. De sloten in het gebouw werden vervangen en de redactie kreeg 's ochtends te horen dat het geld op was, het beeldscherm "op zwart' ging en de redactie op non-actief was gesteld. “Zonder die nieuwe sloten lopen ze met camera's naar buiten, of gaan ze onze apparatuur vernielen”, aldus een medewerker van het OBR. Geheel vreedzaam ging de ontruiming niet, zegt de redactie. Regisseur M. 't Hart: “Ik zat het sportprogramma te editen toen ik door vier stevige jongens werd verwijderd. Geen types om mee in discussie te gaan.”

Even tevoren was er volgens 't Hart nog strijd gevoerd om de heerschappij over het computersysteem. De redactie zou een hacker hebben ingezet om de toegang te forceren, waarna de systeembeheerder een tegeninbraak deed en het systeem afsloot. Een voortzetting van het patroon van de voorgaande maand, die in het teken stond van een “koude en soms hete oorlog” tussen de redactie en overige personeel van het OBR. “Er zijn allerlei verborgen directories in het computersysteem met obscene liedjes en roddels. De sfeer is nogal slecht”, zegt 't Hart.

In november kwam StadsTV in problemen toen de gemeente een lening van 1,3 miljoen werd gevraagd om de tekorten te dekken. Uit een accountantsonderzoek bleek dat het management onder de maat was. Er bestond een onduidelijke verstrengeling tussen zendgemachtigde SLOR en het OBR, dat de programma's produceerde en de met gemeentelijke subsidies aangeschafte apparatuur beheerde. Vijf maanden later heeft nog steeds niemand inzicht in de financiële structuur van StadsTV. Behalve wellicht directeur Tiesma van het OBR, architect van de constructie.

De gemeente stelde bij de SLOR interim-manager W. Boon aan, die eind februari met een bedrijfsplan kwam. Dertien van de 23 redactieleden, formeel in dienst van het OBR, zouden overgaan naar de SLOR, die voor het maken van StadsTV weer uitsluitend van de faciliteiten van het OBR gebruik zou maken. De redactie wees het plan af en kwam met een eigen voorstel, zonder ontslagen en met een boedelscheiding tussen OBR en SLOR. Het plan-Boon was daarmee voorlopig van tafel. Het overige personeel van het OBR nam de redactie de eigen koers kwalijk. Hoe langer ze op de loonlijst bleef staan, des te geringer de overlevingskansen van het bedrijf.

Ook de Rotterdamse raadscommissie kon twee weken geleden niet kiezen. Het plan-Boon hield de verstrengeling van OBR en SLOR in stand; het plan van de redactie was financieel niet al te hecht doortimmerd. Inmiddels was er een nieuwe partij in beeld: Radio Rijnmond, die aanstuurt op een regionale televisiezender. Fusie met StadsTV lijkt iedereen de beste oplossing, maar concrete plannen zijn er nog niet.

Afgelopen donderdag sloot de SLOR voor de raadscommissie een scheiding opnieuw uit en vroeg in één adem om een extra donatie van drie ton. De gemeente was slechts bereid tot een ton subsidie per maand.

Daarop nam interim-manager Boon het heft in handen. Het bestuur van de SLOR trad af, de redactie werd de deur gewezen enBoon riep, geflankeerd door een gevierde anchorman van StadsTV, gisteravond vanaf het beeldscherm op tot een sponsoractie. Tegen het eind van de avond was er 100.000 gulden binnen. Het personeel van het OBR verklaarde vanaf maandag met een geheel nieuwe redactie zelf programma's te gaan maken. Maar daarvan wilde de interim-manager weer niets weten.

Over de autotelefoon liet Boon weten dat de partijen op een no-win situatie afstevenen. “OBR en SLOR failliet, de redactie en het personeel op straat, de gemeente 3,5 miljoen subsidie kwijt, de schuldeisers met vrijwel lege handen, Radio Rijnmond die het alleen mag proberen en de Rotterdamse burger zonder eigen televisie.” Volgende week wil hij praten met de redactie, maar ook indivuele redacteuren die “na een nachtje slapen” met hem in zee willen gaan, zijn welkom. Niet dit weekeinde overigens, want de manager was op weg naar een geheim adres in de Ardennen.

    • Coen van Zwol