Winst Nutricia lager maar hoger dividend

ROTTERDAM, 27 MAART. De nettowinst van het voedingsconcern Nutricia is vorig jaar gedaald van 99 miljoen tot 87 miljoen gulden, zo heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. Dat is aanzienlijk minder dan de analisten gedacht hadden.

De winst per aandeel daalde van 9,44 tot 8,23 gulden. Analisten van Credit Lyonnais Bank Nederland hadden gedacht dat de Nutricia-winst uitkwam op 8,65 gulden, Pierson schatte 10 gulden en Deutsche Bank 9,40 gulden.

Nutricia wil het dividend verhogen van 2,85 gulden in 1991 tot 2,90 gulden over vorig jaar, een verhoging die geen van de analisten had verwacht. De hoofddirectie vindt de verhoging van het dividend verantwoord omdat zij in 1993 rekent op een toeneming van de winst, hoewel de resultaten in de eerste helft van het jaar nog iets zullen achterblijven.

In de tweede helft van het jaar zorgden reorganisatiekosten en afwaardering van onroerend goed voor een druk op de resultaten. Zonder deze lasten zou het bedrijfsresultaat niet gedaald met elf miljoen gulden, maar gestegen zijn met acht miljoen gulden tot ruim 140 miljoen gulden.

De omzet is met 1.253 miljoen gulden vrijwel gelijkgebleven aan die van 1991. Nutricia wil de omzet vergroten door nieuwe produkten in de Benelux en het openen van nieuwe markten. Het concern richt zijn expansiebeleid op Oost-Europa. In Hongarije heeft Nutricia een deelneming van 51 procent in Egis Pharmaceuticals op het gebied van zuigelingenvoeding. In Polen zal Nutricia zeer binnenkort voor 50 procent gaan deelnemen in de produktie- en verkoopactiviteiten van de grootste aanbieder van zuigelingenvoeding in de markt.