Weekoverzicht

Behalve politieke steun uit het buitenland mocht de veelgeplaagde Russische president Jeltsin deze week ook de eerste steuntoezeggingen uit economische hoek in ontvangst nemen.

Zijn Amerikaanse ambtgenoot Clinton lijkt een openlijke campagne begonnen om de voordelen van hulp aan Rusland te verkopen. Politieke stabiliteit in Rusland kost de VS minder aan defensie, zo redeneerde hij. Ook de EG deed een duit in het zakje. Brussel heeft Rusland nauwere samenwerking voorgesteld met als uiteindelijk doel een vrijhandelsovereenkomst tussen de EG en Rusland. De EG-trojka - Denemarken, België en Groot-Brittannië - brengt dezer dagen een bezoek aan Moskou, waar het plan zeker aan de orde zal komen.

Moskou legde eerder deze week een economisch plan voor aan de G-7 (de zeven rijkste industrielanden) in de hoop 36 miljard gulden los te krijgen om de economie te stabiliseren. De hulp aan Rusland staat centraal op een extra bijeenkomst van de ministers van buitenlandse zaken en financiën van de G-7 op 14 en 15 april in Tokio. De bijeenkomst volgt op een ontmoeting van Clinton met Jeltsin op 3 en 4 april in Vancouver.

President Clinton heeft echter nog meer zorgen aan zijn hoofd. Het immer stijgende handelstekort met Japan bijvoorbeeld, of de verslechterende handelsrelatie met Europa. Deze week haalde hij fel uit naar de Japanners met de uitspraak dat de toegang tot de Japanse markt bepaald nog niet optimaal is. Vooral de goedkope import van Japanse "mini-vans' (kleine vrachtauto's) is hem een doorn in het oog. Volgende maand bespreekt Clinton de zaak met de Japanse premier Miyazawa.

Overigens haalde Tokio deze week opgelucht adem na het nieuws dat het aandeel buitenlandse chips op de Japanse markt in het laatste kwartaal van vorig jaar boven de 20 procent lag. Daarmee ontloopt Japan de sancties waarmee de VS hadden gedreigd als het resultaat lager zou liggen.

Wat betreft de EG verzekerde vice-president Gore nog eens dat Amerika niet uit is op een handelsoorlog, maar de spanningen zijn er na de Amerikaanse dreiging om Europese bedrijven uit te sluiten van overheidsorders niet minder op geworden. Handelsvertegenwoordiger Mickey Kantor komt maandag naar Brussel om de kwestie te bespreken met de Europese Commissie.

Hooglopende problemen in België nadat het kabinet van premier Dehaene het niet eens kon worden over extra bezuinigingen van 110 miljard frank. Voor ongeveer 75 miljard frank was een overeenkomst bereikt, maar de Waalse socialisten hielden vast aan hun verzet tegen lagere aanpassing van de lonen aan de inflatie. Dehaene gaat een lijmpoging ondernemen.

Ook Kenia maakte een turbulente week door. De regering in Nairobi zette de economische hervormingen stop nadat de Westerse geldschieters hadden besloten om de kredietverlening aan het land nog even op te houden. IMF en Wereldbank zijn niet tevreden over de voortgang van de hervormingen, volgens de Keniase regering echter is aan alle voorwaarden voor hervatting van de kredietverlening voldoen. Deskundigen vrezen dat buitenlandse investeerders wegblijven en dat het land zal wegzakken in sociale en politieke instabiliteit.

Het Duitse concern Daimler Benz verraste de financiële wereld deze week met een buitengewone bate van 4 miljard mark. De bate is het gevolg van een verandering van de boekhouding in verband met de aanvraag van een notering aan de New Yorkse effectenbeurs. Daimler Benz wordt daarmee het eerste Duitse concern op Wall Street.

Polen dreigt met een opmerkelijke maatregel: als het land geen ruimere toegang voor zijn produkten krijgt in de EG ziet de regering in Warschau zich verplicht de invoerrechten voor Europese produkten te verhogen, zo heeft premier Suchoka laten weten aan EG-commissaris Brittan. De handelsstroom van de EG naar Polen is veel groter dan andersom. De tijd dat we hoopten op financiële hulp en kredieten van de EG is voorbij, volgens Suchoka. Polen heeft alle hoop nu gevestigd op de handel. Brittan merkte op dat hij betwijfelt of hogere invoerrechten in Polen de door Warschau felbegeerde integratie met de EG dichterbij zal brengen.

    • Friederike de Raat