Tweede duel op WK "moeilijke bevalling'

EINDHOVEN, 27 MAART. Voorlopig schaatsen de Nederlandse ijshockeyers nog op schema. Ook de tweede wedstrijd tijdens het wereldkampioenschap voor B-landen in Eindhoven won de selectie van bondscoach Larry van Wieren. Tegen het vooraf al als zwak betitelde Roemenië werd het 4-2.

“Het was een moeilijke bevalling”, raakte Van Wieren meteen de kern. “Maar dat wisten we vooraf eigenlijk al, want vorig jaar in Oostenrijk speelden we ook al met moeite gelijk.” De Polen wonnen eerder op de dag met meer overtuiging van de Chinezen dan de nationale ploeg donderdag. Met een zege van 21-1 haalde de Poolse ploeg zijn gram voor het onverwachte verlies tegen Groot-Brittannië.

Het sterke collectief, de grote zelfdiscipline en hard werken. Deze drie factoren dienen volgens Van Wieren de basis te zijn voor de jacht op tenminste een podiumplaats nu sterren als Collard en Tijnagel ontbreken. Slechts aan één voldeed de zwalkende formatie van Van Wieren: noeste arbeid.

In sommige fasen overwerkten de spelers zich zelfs zo dat ze elkaar in de weg liepen, in hun ijver verkeerd passten en de defensieve taken schromelijk verzuimden. Ook doelman Kambeitz maakte geen al te solide indruk. Van een hechte eenheid was nauwelijks sprake, van beheerst en gedisciplineerd spel evenmin. De zwakker geachte Roemenen, die een uur voor de confrontatie hoorden dat manager Costea was overleden, hadden bovendien een doelman van klasse staan. De 38-jarige Gheorge Hutan keepte als een jonge god op de tweede dag van zijn twaalfde wereldkampioenschap.

“Bovendien verzuimden we in de eerste twee perioden de vleugels te gebruiken, we liepen ons vast in het centrum”, had Van Wieren ook geconstateerd. “Vrees bestond niet, ik denk eerder te weinig respect voor de Roemenen. In de laatste twintig minuten ging het iets beter, maar nog niet naar wens. Maar in dit stadium tellen de punten.”

Dat aan de overwinning van 15-1 tegen de Chinezen op de openingsdag weinig waarde gehecht diende te worden, bewezen de Polen tijdens de eerste wedstrijd. De Oosteuropeanen maakten echt gehakt van dappere krabbelaars uit Azië. Met liefst 21-1 versloeg Polen de dreumes. Het voormalige A-land, dat in Nederland het verloren terrein wil heroveren, verdeelde de score over de drie perioden: 7-0, 8-0, 6-1. De tegentreffer van Zhang was een schoonheidsfoutje.