Temps perdu

Morgen ben ik jarig. Ja, dank u. Maar er is deze keer weinig reden voor die felicitaties, want ik ben na 24.00 uur vannacht niet eens vierentwintig uur lang jarig.

Om twee uur vannacht wordt de klok vanwege het begin van de zomertijd een uur vooruit gezet. Zo mis ik tussen 02.00 en 03.00 uur een heel uur van die dag. Het lijkt weinig, minder dan vijf procent, maar toch is het diefstal, van verjaarsgevoel, van levensgeluk, van de mogelijkheid me door familie, vrienden en kennissen te laten fêteren, van het in ontvangst nemen van cadeaus, van het bieden van feestgevoel aan anderen.

Men kan mij tegenwerpen dat al die dingen toch meestal niet 's nachts gebeuren en daarvoor overdag en 's avonds nog tijd genoeg over is: dan is het immers een uur langer licht. Maar omdat ik zeker vanwege de verstoring van het innerlijke-klokgevoel een behoorlijke nachtrust wil hebben en juist het begin van mijn verjaardag wil vieren door ook nog eens flink uit te slapen nu het toch zo lang donker blijft - een cadeau van Klaas Vaak - schuift het uur waarop de festiviteiten kunnen aanvangen steeds verder vooruit.

Ik ben er treuriger aan toe dan de mensen die in het halve jaar na 28 maart jarig zijn: zij hebben het voordeel dat ze een uur eerder jarig worden dan vroeger het geval zou zijn geweest. Sterker nog: mensen die dit jaar jarig zijn op 26 september, wanneer de zomertijd weer wordt teruggedraaid, zijn zelfs 25 uur jarig! Om 03.00 uur 's nachts gaat de klok weer terug naar 02.00 uur. Compensatie voor mijn gestolen uurtje is dat niet: ik ben dan weliswaar een half jaar ouder, maar nog niet jarig.

Kleine criminaliteit van de overheid, dat is deze diefstal van mijn verjaardagstijd. Ik zou er bij de politie aangifte van willen doen. In Frankrijk schijnen ze er zelfs een speciale afdeling voor te hebben, de "Recherche du temps perdu', al gaat het daar bij brigadier Proust dan meer om verloren en zoekgeraakte tijd dan om moedwillig gestolen stukken dag of nacht.

Een belangenvereniging lijkt nog het enige. “Jarigen op 28 maart aller landen, verenigt U!” Maar vanmiddag of vanavond krijgen we waarschijnlijk niets meer voor elkaar. Volgend jaar zijn de jarigen op 27 maart de klos. Wie vandaag jarig is, zij zich daarvan bewust. Heel erg welgefeliciteerd, dus, deze keer.

    • Kasper Jansen