Soldaat krijgt geen dagelijks tenue meer

DEN HAAG, 27 MAART. Dienstplichtige soldaten bij de Landmacht krijgen met ingang van de lichting die in april van dit jaar moeten opkomen, geen zogenoemd dagelijks tenue meer uitgereikt.

De afschaffing van dit "nette pak' - broek, jasje, overhemd en stropdas - levert Defensie tot aan de afschaffing van de dienstplicht (verwacht in 1998) een besparing op van ongeveer 25 miljoen gulden. Het tenue wordt nog slechts enkele keren per jaar gedragen. Het ministerie van defensie deelde dit vrijdag mee. Voor dienstplichtige officieren, onderofficieren en soldaten in bepaalde functies zoals muzikanten wordt het dagelijks tenue niet afgeschaft. Daarnaast wordt voor bepaalde ceremoniële gelegenheden zoals erewachten een voorraad aangehouden. De afgelopen jaren werden aan dienstplichtigen bij de landmacht zo'n 36.000 tenues per jaar uitgereikt.