Rookverbod NS in alle stoptreinen

DEN HAAG, 27 MAART. De NS gaan in alle stoptreinen een rookverbod instellen. In intercities zal minder plaats voor rokers worden ingeruimd. Het rookverbod is mogelijk nu het kabinet gisteren akkoord is gegaan met een wijziging van het Besluit Personenvervoer, dat onder meer het roken in het openbaar vervoer regelt.

De aanpassing van het Besluit Personenvervoer is in oktober vorig jaar door de NS aangevraagd. Eerder al hadden de spoorwegen een rookverbod in de zogeheten Wadlopers ingesteld, stoptreinen in het noorden van het land. Een door een rokende reiziger tegen dit verbod aangespannen rechtszaak verloren de NS echter. De kantonrechter oordeelde dat een rookverbod in een trein, anders dan in tram, bus of metro, volgens het Besluit Personenvervoer slechts in een deel van het treinstel kan gelden. Sindsdien kan in de Wadlopers op de balkons worden gerookt.

De NS willen het roken beperken omdat uit onderzoek is gebleken dat driekwart van de treinreizigers er de voorkeur aan geeft rookvrij te zitten. Bovendien kost het schoonmaken en repareren van asbakken de spoorwegen jaarlijks één miljoen gulden. Het verwijderen van de asbakken en het aanbrengen van stickers in stoptreinen zal naar verwachting eenmalig drie miljoen gulden kosten.

De wijziging van het Besluit Personenvervoer maakt het ook mogelijk dat vervoersbedrijven besluiten een geheel of gedeeltelijk rookverbod in stations in te stellen.