Politieke onrust in Rusland drukt de aandelenkoersen op het Damrak; Koers VNU stijgt ondanks boekverlies

AMSTERDAM, 27 MAART. Na de forse koersstijgingen van de afgelopen maanden was het deze week stil op de Amsterdamse effectenbeurs. De spanningen in Rusland en flauwe buitenlandse beurzen hadden een koersdrukkend effect.

De EOE-aandelenindex zakte bij matige omzetten de eerste vier dagen van de week, maar trok gisteren weer wat aan. Deze graadmeter voor de stemming op de beurs was donderdag op het laagste punt van de week, 313,74 punten, beland. Vrijdag leefde de handel weer wat op. Hoewel Elsevier, Bols en Wessanen ex-dividend gingen, steeg de beursbarometer met ruim anderhalve punt. Uiteindelijk sloot de EOE-index op 315,32, vier punten lager dan een week daarvoor.

Aan het front van de jaarcijfers was het deze week ook beduidend rustiger dan de voorgaande weken. Het enige hoofdfonds dat jaarresultaten publiceerde, was VNU. De Haarlemse uitgever meldde donderdag nabeurs dat de verkoop van de grafische divisie een buitengewone last van 80 miljoen gulden met zich meebracht. De drukkerijen stonden voor te veel geld in de boeken.

Ondanks deze afboeking steeg de koers van VNU vrijdag met drie gulden op 104 gulden. Deze koersreactie verbaasde beurshandelaren. “Waarschijnlijk verwachten beleggers dat het om een eenmalige afboeking gaat”, aldus een beurshandelaar. Ook de verwachting van VNU dat de nettowinst dit jaar hoger zal uitvallen dan vorig jaar had een gunstige uitwerking op beleggers.

Analist A. van Hilst van effectenkantoor Amstgeld vindt de cijfers van VNU goed. “Het is VNU gelukt kosten te besparen en daardoor is het operationeel resultaat verbeterd”, meent Van Hilst. “Bovendien is de winst per aandeel gestegen van 8,22 naar 8,33 gulden terwijl het aantal aandelen is toegenomen met acht procent als gevolg van de uitoefening van warrants.” Warrants zijn een soort opties die de houder het recht geven gedurende een bepaalde periode aandelen te kopen tegen een van tevoren vastgestelde prijs.

Over de verkoop van de drukkerijen aan de het grafische bedrijf De Boer Boekhoven heeft Van Hilst gemengde gevoelens. “Aan de ene kant leidt het afstoten van de grafische divisie tot een margeverbetering”, zegt Van Hilst. De marge op drukwerk is lager dan de marge op tijdschriften. “Maar aan de andere kant is het niet duidelijk of De Boer Boekhoven als over een paar jaar vervangingsinvesteringen moeten worden gedaan daar wel geld voor heeft. Het is denkbaar dat VNU dan moet bijspringen. Dat houdt in dat de rentelasten toenemen in plaats van afnemen. De drukkerijen blijven zwaar op de maag van VNU liggen”, aldus Van Hilst.

Hij vindt VNU desalniettemin nog steeds een aantrekkelijk aandeel. “VNU kost nu ongeveer elf keer de winst per aandeel over 1993”, zegt Van Hilst. “Dat is niet veel voor een uitgever.” Analisten gaan er vanuit dat VNU dit jaar tussen de 9 en 9,25 gulden per aandeel zal verdienen.

Bij de fondsen die deze week flink in waarde daalden, viel Fokker op. Het bericht dat bij de vliegtuigbouwer ruim 2100 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen, deed het aandeel geen goed. De koers daalde met bijna zes procent naar 13,50 gulden.

Op de lokale markt steeg de koers van computerproducent Tulip ondanks de bekendmaking van een operationeel verlies van 12 miljoen gulden. Sommige belegger speculeren op een eventuele overname van Tulip door een grotere partij. De mededeling van de directie dat Tulip de vraag het laatste kwartaal van 1992 niet aankon, werd door beleggers eveneens als hoopvol ervaren. Tulip sloot de week af op 10,20 gulden, terwijl het computerfonds woensdag nog 9 gulden noteerde.

Op de obligatiemarkt zakte de koersen enigszins. Volgens een beurshandelaar als gevolg van winstnemingen. Bezitters van staatsleningen die de afgelopen tijd in waarde zijn gestegen omdat de rente is gedaald, doen afstand van hun stukken om het koersverschil te incasseren “Beleggers verwachten niet dat de rente binnenkort nog veel verder zal dalen en denken dat het voorlopig voorbij is met de koersstijgingen van obligaties”, aldus een beurshandelaar.