"Omkoping niet zonder medeweten van Agnelli'

MILAAN, 27 MAART. De Italiaanse auto- en machinefabrikant Fiat blijkt een grote rol te hebben gespeeld bij het omkopen van politici.

De justitie in Milaan beschuldigt Fiat van het gebruik van speciale smeergeld-fondsen in het buitenland om politici gunstiger te stemmen, zo is gisteren bekend geworden. In justitiële kringen wordt steeds meer de vraag gesteld of Fiat-topman Giovanni Agnelli niet zelf iets geweten heeft van de steekpenningen. “Het omkopingssysteem kan niet gefunctioneerd hebben zonder medeweten van de concerntop”, aldus een anonieme justitiemedewerker. De justitie heeft al verschillende directeuren van Fiat gevangen gezet wegens omkoping. Zo wordt de financiële directeur, Paolo Mattioli, nog steeds vastgehouden. Hij is de op twee na belangrijkste man van het concern.

Volgens de juridische autoriteiten heeft Fiat, de grootste particuliere werkgever van Italië, via de Zwitserse rekening “Reno Management” geld gestuurd naar de Christendemocratische Partij. De rechters zijn er van overtuigd dat de omkopingsactiviteiten al vanaf 1982 plaats hebben gevonden.

Het is voor het eerst dat een grote particuliere onderneming van corruptie wordt beschuldigd. Fiat gebruikte niet alleen rekeningen in Zwitserland om verschillende mensen om te kopen, maar ook vanuit Argentijnse en Afrikaanse dochterbedrijven werd geld verstuurd. Naast de christendemocraten kregen ook de andere politieke partijen een financiële “ondersteuning”. Een woordvoerder van Fiat wilde niet reageren op de beschuldigingen.

De schoonmaak van Italië heeft al voor de nodige opschudding gezorgd. Bijna 200 zakenmensen en politici worden er door de autoriteiten van verdacht betrokken te zijn geweest bij omkoping. Vier ministers zijn al afgetreden.

Gisteren werd de topman van de staatsexportorganisatie Sace gearresteerd. Directeur Roberto Bonfigli had volgens de justitie geld uit de kas voor exportbevordering gehaald voor eigen gebruik. Eerder was president-directeur Roberto Ruberti naar de gevangenis gebracht wegens verduistering. (Reuter)