Monica Theodorescu, een amazone van de ambachtelijke school

DEN BOSCH, 27 MAART. Een briljante ouder is zelden een gunstige voorwaarde voor kinderen om uit te groeien tot briljante evenbeelden.

Maar er zijn uitzonderingen. Zo'n uitzondering van een kind dat de droom van haar ouders beter waarmaakt dan dat zij dat zelf konden, is Monica Theodorescu, de inmiddels dertigjarige dochter van dressuurruiter George Theodorescu. Op zijn eenenveertigste nam George Theodorescu voor Roemenië deel aan de Olympische Spelen. Het was 1956, de Spelen werden gehouden in Stockholm en George Theodorescu eindigde er als zestiende. Daarna vluchtte Theodorescu naar Duitsland, hij trouwde, kreeg een dochter en ontwikkelde zich tot gerespecteerd trainer en wedstrijdruiter.

Theodorescu is nog iemand met een ouderwetse, degelijke leerondergrond uit de cavaleristische traditie. “Zo ging dat vroeger”, zegt hij, “je maakte je niet druk om inkomsten en om tijd, maar je zocht een leermeester die jou het vak wilde leren. Aangezien alle erkende leermeesters officier waren in het leger, waren de kosten van de paarden voor de staat. En of jij er tien of vijftien jaar over deed om het vak een beetje onder de knie te krijgen, dat maakte niet uit: vakkennis was je veel meer waard dan inkomsten en een eigen stal.”

Het gildesysteem van ambachtelijke meesters en leerlingen is met het verdwijnen van de cavalerie uit de paardesport verdwenen. “Leerlingen op mijn stal in Sassenberg willen meteen geld verdienen en na drie jaar doen zij hun examen en vestigen zij zich zelf als africhter. Zij krijgen dan te maken met veeleisende klanten en met tijdsdruk om paarden in korte tijd klaar te stomen voor de grote sport. Iemand die onder tijdsdruk moet werken, kun je als africhter niet serieus meer nemen. Een stoomcursus heeft niets met het klassiek opleiden van een paard te maken”, is de stellige mening van Theodorescu.

Hij doet dan ook niet mee met de huidige mode om paarden van zeven of acht jaar al internationaal op het hoogste niveau uit te brengen. Zijn dochter Monica werd individueel zesde tijdens de Olympische Spelen in Seoel met het toen tienjarige paard Ganimedes. “Een jong paard en een extreem hoge klassering voor een paard van die leeftijd”, zo typeert Theodorescu die prestatie van zijn dochter met een door haar zelf opgeleide paard. Vandaag zijn Monica Theodorescu en Ganimedes favoriet voor de overwinning in de Wereldbekerfinale dressuur tijdens Indoor Brabant. Gisteren wonnen zij met overmacht de verplichte proef Grand Prix, voor vanmiddag staat de vrije kür, een echte publiekstrekker, op het programma.

Het elegante duo Monica Theodorescu en haar hoogbenige zwarte viervoeter Ganimedes zijn hooguit tien keer per jaar op een wedstrijd te bewonderen. “Zelf wil ik wel veel meer wedstrijden dan tien rijden, maar voor mijn paarden is dat niet goed”, vindt Monica, “voor springpaarden acht iedereen het vanzelfsprekend dat zij niet elke week over een zwaar parcours kunnen springen, maar over de fysieke en mentale opgave die een dressuurpaard moet leveren, moet je ook niet te gering denken. Uit ervaring kan ik zeggen dat ik een paard maar hooguit een week op zijn top kan laten presteren. Daarna moet ik wat aftrainen na ontspanning om in een tijd van een week of twee, drie opnieuw spanning op te bouwen voor een volgende piek. Omdat het voor mijn eigen wedstrijdroutine wel goed is om vaker dan tien keer per jaar wedstrijden te rijden, wissel ik mijn paarden af per wedstrijd. Met mijn paard Grunox heb ik mij op de Olympische Spelen geconcentreerd met alle voorbereidende wedstrijden erbij, Ganimedes heb ik expres gespaard voor het Indoorseizoen en deze Wereldbekerfinale.”

Vergeleken bij een paar jaar geleden, heeft Ganimedes een metamorfose ondergaan. Hij is slanker geworden en beweegt zich in een energieker tempo door de rijbaan. “Hij weegt honderd kilo minder dan voorheen, met als resultaat dat hij fitter is, minder transpireert en lichter is om te rijden. Allemaal voordelen dus”, zegt Monica. Zij rijdt haar vrije kür op muziek van de musical Oklahoma. Tijdens Jumping Amsterdam probeerde zij deze kür al uit, met als resultaat een overwinning. Een beter voorteken voor de uiteindelijke zege in deze achtste Wereldbekerfinale dressuur kan bijna niet.

    • Claartje van Andel