IMF maant Bulgarije tot haast met hervormingen

SOFIA, 27 MAART. Bulgarije moet haast maken met zijn economische hervormingen. Pas als er een aantal maatregelen is genomen is het Internationale Monetaire Fonds (IMF) bereid om verder te praten over steunkredieten. In mei bekijkt het fonds de situatie opnieuw.

“Om in aanmerking te komen voor steun van het IMF heeft Bulgarije een maand de tijd om de structurele hervormingen door te voeren die het land de afgelopen twee jaar heeft nagelaten te verwezenlijken”, zei de Bulgaarse minister van financiën, Stoyan Alexandrov, gisteren. Donderdag werd het overleg tussen IMF en Bulgarije voor de derde maal dit jaar afgebroken wegens verschil van inzicht.

Het IMF is ontevreden over de prestaties van Bulgarije tot nu toe. Er zijn nog geen overheidsbedrijven verkocht ondanks de wet op de privatisering die elf maanden geleden in het parlement is aangenomen. Ook zijn er meningsverschillen tussen beide partijen over de inflatie in Bulgarije en over de normen voor het begrotingstekort.

De ontwerp-begroting van de regering kent een tekort van 7,9 procent van het bruto binnenlands produkt. “Zo'n groot tekort mag ik niet accepteren”, zei Russel Kincaid, leider van de IMF-delegatie. Verder vindt hij de inflatie in Bulgarije te hoog. In 1992 kwam de geldontwaarding uit op tachtig procent. (Reuter)