Haarhuis groeit boven zich zelf uit in Davis Cup-strijd

BARCELONA, 27 MAART. De avond ervoor was de winnende tactiek uitgestippeld. Daar hadden coach en tennisser het tijdens de teambespreking voor de Davis Cup uitgebreid over gehad. "Alle ballen op zijn back-hand.' Tussen de games door en in de pauze na de derde set werd de boodschap door de coach nog een keer herhaald.

Paul Haarhuis won gistermiddag in vijf sets (6-3, 4-6, 4-6, 6-3 en 6-2) van Sergi Bruguera. De Nederlandse nummer vijftig (ooit 29ste) op de wereldranglijst klopte de Spaanse nummer zestien (ooit vijfde). De allround-speler versloeg de gravel-specialist op gravel. “Ze moesten boven zich zelf uitgroeien”, zei bondscoach Stanley Franker na afloop. “Dit was de eerste keer dat Paul dat in de Davis Cup voor elkaar kreeg.”

In de tweede enkelspelpartij trok Carlos Costa de stand gelijk door Mark Koevermans in vier sets te verslaan (5-7, 6-3, 6-1 en 6-1). Vandaag volgt het dubbelspel, waarvoor namens Nederland Paul Haarhuis en Jacco Eltingh genomineerd staan. Morgen spelen Haarhuis en Koevermans ieder een tweede enkelspel. De winnaar van deze ontmoeting in de eerste ronde van de wereldgroep van het Davis Cup-toernooi treft in de tweede ronde waarschijnlijk Zweden, dat met Stefan Edberg thuis tegen Cuba speelt. De verliezer speelt in september een degradatiewedstrijd.

Sergi Bruguera is de kwetsbare schakel in het Spaanse enkelspel, Sergio Casal is de kwetsbare man in het dubbelspel. “Tachtig procent van de ballen in het dubbel moet op Casal”, zei Franker gisteravond. Zonder de zieke Krajicek, die in theorie overal en van iedereen kan winnen, moet Nederland het op de gravelbanen van het Centre Municipal de Tennis Vall d'Hebron hebben van de zwaktes bij de tegenstander. Alle spelers kennen elkaar uit het circuit, weten precies wie wat kan, maar bij de Davis Cup zit er de hele partij een coach naast de baan die in de pauzes de spelers aan hun bedoelingen kan herinneren.

Bruguera zegt voortdurend dat hij geen last heeft van de druk, maar presteert matig voor eigen publiek. Op de Olympische Spelen verloor hij in de eerste ronde van Mark Koevermans, vorig jaar leed hij in de Davis Cup twee nederlagen tegen de Argentijen Mancini en Caratti. “Als je hem laat werken”, zei Franker over Bruguera, “gaat hij melig tennissen.” Hij geeft te snel op, laat ballen lopen. Speltechnisch heeft Bruguera een uitstekende forehand, waar hij de tegenstander mee onder druk kan zetten. Maar zijn backhand is matig en zijn tweede service stelde gisteren heel weinig voor. Paul zou, volgens Franker, in iedere rally één bal op de forehand van Bruguera geven om ruimte te maken en de rest op zijn backhand.

“Ik denk dat ik 85 procent van de ballen op zijn backhand heb gespeeld”, zei Haarhuis. “De enkele keer dat ik op zijn forehand speelde was om hem helemaal in de hoek te lokken, zodat het veld open lag. Om daarna weer op de backhand aan te vallen.” Haarhuis serveerde juist wel op de forehand van de Spanjaard. “Daar zat ik tijdens de partij nog aan te denken. Het is zijn enige zwakte op zijn forehand, de return.”

De uitgestippelde tactiek werkte. Haarhuis hield het spelletje redelijk consequent vol, al was het geen partij uit één stuk. Hij verloor de eerste drie games, won er daarna zes op rij, verloor vervolgens twee sets en won de laatste twee sets. Van de 48 games was er negentien maal sprake van een service-doorbraak, alsof er twee dames stonden te spelen. Het was de wind in het op een heuvel in Barcelona gelegen stadion, gebruikte Bruguera als excuus en bevestigde Haarhuis. “We hadden allebei moeite met onze service. Door die wind kon je de bal niet hoog opgooien. Dan vloog die vijf centimeter opzij. En te kort opgooien is toch onnatuurlijk. Het was hopen dat de wind de bal niet meenam.”

Haarhuis stond ruim vier uur op de baan. In de zon, in de dwarrelende wind. Door de aanwezigheid van ruim tweehonderd door de Nederlandse tennisbond gesubsidieerde studenten uit Groningen, Utrecht en Breukelen leek het wel een thuiswedstrijd: "Paul-tje'. Bovendien stond de biertap van een sponsorende brouwerij open. Halverwege de elf vaatjes van 25 liter, gemiddeld nog geen halve liter per persoon, vond de Spaanse organisatie het welletjes. Een gerechtelijk bevel dwong om drie uur de sponsor de tap te sluiten, een veiligheidsbeamte dreigde zelfs de tribunes met luidruchtige Nederlanders te ontruimen als ze zich niet rustig zouden houden.

Mark Koevermans kwam in de tweede single tegen Carlos Costa nog wedstrijdritme te kort. Hij speelde twee sets goed, kon daarna niet meer aanklampen. “Ik sta op het punt goed te gaan spelen, de knop moet om, maar ik hield het nog niet vol. Dan morgen maar.” Ook hij weet hoe hij Bruguera moet aanpakken, al is het anders dan Haarhuis. “Service-volley op zijn forehand en met slice aanvallen op zijn backhand.” En hij voegde er aan toe: “Ik heb niet veel van Haarhuis-Bruguera gezien, maar ik vond Bruguera fysiek niet sterk.”

    • Remmelt Otten