Greenpeace handhaaft blokkade chemiebedrijf

ROTTERDAM, 27 MAART. Greenpeace negeert het gebod van de Belgische rechter om de blokkade van het chemiebedrijf Solvay in Antwerpen op te heffen. De actiegroep riskeert daarmee een boete van 5500 gulden per actievoerder per dag.

Met een stuk of 25 actievoerders blokkeert Greepeace sinds dinsdag het terrein van Solvay: voor de loskade ligt het actieschip Solo en op de enkele spoorlijn naar de fabriek is een container vastgelast waarin zich twee actievoerders bevinden. Bovendien wordt een kraan bezet waarmee zoutschepen worden gelost. De milieu-organsatie wil dat het bedrijf uit de chloorchemie stapt en een plan opstelt waarin wordt aangegeven hoe dat zal gebeuren. Solvay, de grootste chloorproducent van Europa, zal zeker niet uit de chloor stappen, laat een woordvoerder weten. Voor sommige produkten worden wel milieuvriendelijker alternatieven ontwikkelt. Het bedrijf zal bijvoorbeeld volgend jaar stoppen met de produktie van CFK's.

Volgens Greenpeace is Solvay als grote chloor- en PVC-producent mede-verantwoordelijk voor de vervuiling met chloorhoudende stoffen. Deze verontreiniging zou bijvoorbeeld de terugkeer van de zeehond in de Schelde verhinderen.

In een door Solvay aangespannen kort geding besliste de rechtbank in Antwerpen gisteren dat Greenpeace de blokkade-actie onmiddellijk dient te beëindigen op straffe van 100.000 franc (5500 gulden) boete per actievoerder per dag. Desondanks zet Greenpeace de blokkade voort. Dat betekent dat ze zullen moeten betalen, aldus de woordvoerder van Solvay. Een gerechtelijk expert moet daarnaast de schade berekenen die Solvay door de actie leidt. Het bedrijf wil die op Greenpeace verhalen. Volgens de woordvoerder zijn er geen plannen de politie te verzoeken de actievoerders met geweld te verwijderen, tenminste niet zolang de installaties geen gevaar lopen. “Maar het kan natuurlijk geen weken duren. We hebben ook klanten te bedienen.”