Chirac laat eis aftreden Mitterrand vallen

PARIJS, 26 MAART. De leider van de Franse gaullisten, Jacques Chirac, heeft gisteren zijn eis voor het aftreden van president François Mitterrand na de verkiezingen van morgen, ingetrokken.

Chirac had eerder gezegd dat Mitterrand zou moeten opstappen nu de socialistische partij bij de tweede stemronde, morgen, vrijwel zeker een grote nederlaag tegemoet gaat. Verwacht wordt dat de centrum-rechtse partijen: Chiracs RPR en zijn coalitiegenoot, de liberale UDF, om en nabij 500 van de 577 zetels in de Nationale Assemblée in de wacht zullen slepen. Maar gisteren bond Chirac in ten aanzien van Mitterrand. “Niemand betwist het constitutionele recht van de president om zijn ambstermijn vol te maken als hij dat wenst”, aldus de gaullist, “"cohabitation' is onvermijdelijk, Frankrijk moet tenslotte worden geregeerd.”

Chiracs veranderde opstelling is volgens politieke waarnemers een reactie op het dreigement van Mitterrand geen premier uit de RPR te zullen benoemen indien de aanvallen op zijn positie zouden doorgaan. Niets lijkt nu de benoeming, volgende week, van de gaullistische vroegere minister van financiën Edouard Balladur (63) tot premier van een conservatieve regering nog in de weg te staan. Chirac zei zelf geen premier te willen worden. “Mijn gedachten zijn bij de lange termijn”, aldus de 60-jarige Chirac, die zich in 1995 opnieuw zal mengen in de strijd om het Franse presidentschap. Chirac diende tussen 1986 en 1988 als premier onder Mitterrand tijdens de eerste "cohabitation' van het socialistische staatshoofd met een conservatief kabinet.

De gematigde Balladur had zich zeer ongelukkig getoond over Chiracs aanvallen op Mitterrand en de kandidaat-premier liet de president deze week alvast weten dat hij geen "gevangene' is van zijn eigen RPR.

Intussen heeft de Parti Socialiste, die afgelopen zondag bij de eerste stemronde een verpletterende nederlaag leed, een laatste dramatische oproep gedaan aan de kiezers om de rechtse overwinning binnen de perken te houden. Afgaande op de 17,6 procent die de socialisten zondag kregen zouden ze nog maar 50 van de 277 zetels overhouden. Ex-premier Michel Rocard, de beoogde kandidaat van de socialisten voor de opvolging van Mitterrand, schreef in zijn vaste rubriek in Le Monde kort maar krachtig: “Frankrijk heeft links nodig.” Maar volgens analisten bestaat er geen enkele aanwijzing dat de Franse kiezers morgen anders zullen stemmen dan bij de eerste ronde. (AFP, AP, Reuter)