Bank claimt 335 miljoen van KPMG

ROTTERDAM, 27 MAART. De Franse bank Crédit Lyonnais heeft een claim ingediend van circa 280 miljoen Zwitserse frank (335 miljoen gulden) bij accountant KPMG.

Crédit Lyonnais meent dat KPMG “valse rekeningen” heeft goedgekeurd van de inmiddels failliete onderneming Sasea. De claim is van belang voor Crédit Lyonnais Bank Nederland (CLBN) die van Sasea 927 miljoen frank (1,1 miljard gulden) tegoed heeft en daarmee de grootste schuldeiser is van Sasea.

De juridische procedure is bevestigd door de gerechtelijke autoriteiten in Genève. Een woordvoerder van CLBN zei gisteravond nog niet op de hoogte te zijn. Hij verklaarde dat de zaken van Sasea door het Franse hoofdkantoor worden geregeld. Dit geldt ook voor de aan Sasea gelieerde Amsterdamse beursfondsen Melia, Bobel en Chamotte waar CLBN huisbankier was en KPMG de boeken controleerde.

De Zwitserse Sasea werd vorig jaar oktober failliet verklaard met een totale schuldenlast van 5,1 miljard frank (6,2 miljard gulden). In het bestuur zat Eric Baudat die tevens vice-president is van de Zwitserse vestiging van KPMG.

Met gelden van CLBN en gecontroleerd door KPMG werd de Amerikaanse filmstudio MGM voor 1,36 miljard dollar gekocht. De Nederlandse dochter van Crédit Lyonnais leed daarop enorme stroppen.

CLBN ontkent verantwoordelijk te zijn, maar president van Crédit Lyonnais, Jean-Yves Habarer, zegt in het blad Euromoney van deze maand: "In feite droeg Credit Lyonnais Bank Nederland de verantwoordelijkheid. De leningen zijn weliswaar formeel besproken in het conseil d'administration van de groep, maar het is niet de gewoonte om daar te kijken naar de individuele kredieten van dochtermaatschappijen.''

Komende maandag zal Habarer, die door de socialistische regering bij de Franse staatsbank op zijn post is gezet, de jaarcijfers publiceren in Parijs. Habarer ligt zwaar onder vuur nu de macht van de socialisten afneemt.

Crédit Lyonnais heeft mede door de probleemfinancieringen aan Sasea en MGM aan kredietwaardigheid ingeboet in de ogen van kredietbeoordelaar Moody's. Voor de tweede keer in twee jaar degradeerde de bank naar een lagere klasse (AA3).