Aannemers: stagnatie woningonderhoud door fiscaal plan PvdA

ROTTERDAM, 27 MAART. Het plan van PvdA-fractievoorzitter Wöltgens om het groot onderhoud aan woningen fiscaal aftrekbaar te maken, leidt tot grote stagnatie in de bouw. Veel eigenaren van woningen stellen onderhoud aan woningen uit in afwachting van een besluit over het PvdA-plan.

Dit schrijven het Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid (NVOB), een bond van 4500 midden- en kleine bouwbedrijven, en het Bedrijfschap Schildersbedrijf in een brief aan de PvdA. Ook de koepel van aannemersorganisaties, het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB), wil een nadere toelichting van PvdA-fractievoorzitter Wöltgens.

In de brief wijzen de aannemers en de schilders fractievoorzitter Wöltgens op de effecten van zijn uitspraken: er is onmiddellijk een forse stagnatie in de opdrachten veroorzaakt. Het NVOB en het Bedrijfschap Schildersbedrijf juichen de plannen van Wöltgens toe, maar willen dat de regering de fiscale aftrekbaarheid met terugwerkende werkende kracht tot 1 januari 1993 invoert. Dan zouden de opdrachten weer op gang kunnen komen.

Volgens directeur S. Dekker van het NVOB is niet duidelijk of dat op korte termijn zal zijn of dat de PvdA het plan in het verkiezingsprogramma wil opnemen.

Driekwart van de 5000 bij het Bedrijfschap Schildersbedrijf aangesloten bedrijven is afhankelijk van de opdrachten van particuliere woningbezitters. Voorzitter Barth van het AVBB zegt dat wanneer Wöltgens zijn belofte van fiscale aftrekbaarheid niet namkomt hem dit een groot verlies aan kiezers oplevert. Staatssecretaris Van Amelsvoort van financiën vindt Wöltgens plan ondoordacht en zegt niet mee te willen werken aan de uitvoering.