Zorgsector verdeeld na oproep kabinet

DEN HAAG, 26 MAART. De werkgevers in de zorgsector reageren verdeeld op de oproep van het kabinet om de lopende CAO's te wijzigen.

In het welzijnswerk en in de bejaardenzorg, samen ongeveer 135.000 werknemers, willen de werkgevers de CAO's openbreken, zo hebben ze vandaag bekend gemaakt. Het gaat om overeenkomsten die vorig jaar zijn gesloten. De vakbonden noemen het voorstel onbespreekbaar. Zij willen de loonsverhoging van vier procent die op 1 april ingaat niet op losse schroeven te zetten. In de thuiszorg besloten de werkgevers vandaag de CAO ongewijzigd te handhaven. Vorige week besloten de werkgevers in de gezondheidszorg (330.000 werknemers) niet aan het verzoek van het kabinet te voldoen. Het kabinet vindt de loonsverhoging van vier procent, die vorig jaar werd afgesproken, in de huidige economische omstandigheden te hoog.