Vietnam wil vrienden worden met Amerika

TOKIO, 26 MAART. De Vietnamese premier, Vo van Kiet, heeft tijdens zijn vijfdaagse bezoek aan Japan, dat gisteren begon, gezegd dat Vietnam dikke vrienden wil worden met Amerika.

De Verenigde Staten hebben het land met een handelsembargo getroffen uit onvrede over Vietnamese medewerking bij het opsporen van vermiste Amerikaanse soldaten uit de Vietnam-oorlog. Het handelsembargo belet Vietnam te lenen van de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank. Japan heeft de Vietnamese premier gisteren toegezegd dat Japan weer op grote schaal zijn leningen aan het land zal hervatten, nadat die veertien jaar geleden waren bevroren na de inval van Vietnam in Cambodja. Vorig jaar november begon Japan al mondjesmaat met een lening van 45,5 miljard yen voor de aankoop van Japanse produkten. Nieuwe leningen zullen dienen voor de infrastuctuur in Vietnam. Japan zal bij zijn ontwikkelingshulp voor Oost-Azië voortaan Vietnam prioriteit geven.