Topman van Nabisco vermoedelijk naar IBM

NEW YORK, 26 MAART. De president-directeur van het voedingsmiddelenconcern Nabisco, Louis Gerstner, zal vandaag naar verwachting worden benoemd tot topman van de computeronderneming IBM. Dit is vernomen in kringen rond de benoemingscommissie van IBM. Gerstner wordt dan de opvolger van John Akers, die in januari onder druk van de aandeelhouders zijn aftreden bekendmaakte.

Een woordvoerder van IBM wilde niet reageren op de aanstaande benoeming van Gerstner, die vanmiddag Nederlandse tijd bekend zou worden gemaakt.

Gerstner (51) wordt de zesde president-directeur in de bijna 80-jarige geschiedenis van IBM en de eerste die van buiten de onderneming komt. Hij gaat een moeilijke periode tegemoet bij IBM. Het concern maakte vorig jaar een verlies van 5 miljard dollar. Dit jaar volgt er ontslag voor 25.000 van de 300.000 werknemers.

Het kredietbeoordelingsbureau Moody's heeft de graad van kredietwaardigheid van IBM verlaagd van Aa2 naar A1. De beoordeling betreft de lange-termijnschuld van 18 miljard dollar van IBM. Moody's baseerde de verlaging op de verwachte “aanhoudend dalende vraag” naar IBM's grote mainframe computers. IBM wilde geen commentaar geven op het besluit van Moody's.

Het was de tweede keer binnen een jaar dat het bureau de graad van kredietwaardigheid van het bedrijf verlaagde. Volgens Moody's moet IBM meer voorzieningen nemen om het winstniveau te verhogen. Vorig jaar nam het computerbedrijf een voorziening van 11,6 miljard dollar wegens het schrappen van 40.000 banen. (AP, AFP)