Top-wieleramateur moet contract krijgen als betaalde kracht; "Profploeg binnen unie nodig'

HEERENVEEN, 26 MAART. De wielerbond (KNWU) moet talentrijke amateurs als betaalde krachten onder contract nemen. Op die manier kunnen beloftevolle renners in twee jaar een plaats binnen het profpeloton afdwingen en heeft de KNWU een middel zich naar potentiële geldschieters te profileren. Voozitter Joop Atsma van amateursectie van de KNWU deponeerde dit plan gisteren in Heerenveen bij de presentatie van de nationale selecties.

De amateurwereld is in beweging. De samensmelting van amateurs en profs op grote titeltoernooien is nog slechts een kwestie van tijd. De KNWU moet zich tijdig bezinnen over die ontwikkeling, meent Atsma. Hij pleitte in Heerenveen voor de creatie van een profploeg binnen de KNWU. “De bond moet de beste amateurs onder contract nemen en ze twee jaar de tijd geven een plaats in het profpeloton te veroveren.” Atsma ziet het plan als oplossing voor de stagnerende doorstroming naar de profs, waar wegens de economische recessie steeds minder arbeidsplaatsen beschikbaar zijn, en de internationale plannen beide takken te verenigen.

Vooral dat laatste idee bezorgt de amateurs veel kopzorgen. Voor geldschieters wordt het dan minder interessant deze sectie te ondersteunen. “Je moet sponsors wel wat te bieden hebben”, meende Atsma. “Dat kan met een talentvolle profploeg.” De KNWU heeft een dubbele doelstelling. “Het promoten van de wielersport in de breedte en het creëren van een goed topsportklimaat. Het laatste betekent amateurs opleiden voor grote kampioenschappen. Maar met open evenementen zullen de profs voornamelijk de voorkeur krijgen”, verwachtte Atsma.

De kosten van de door hem gepropagandeerde opzet zijn relatief laag. “De KNWU beschikt al over een professionele begeleiding. “Coaches, wagenpark en materiaal is allemaal beschikbaar. Het budget bedraagt nu al ongeveer een miljoen gulden. Dat hoeft met het contracteren van amateurs niet zo veel méér te worden. Met en dergelijke groep mag je weliswaar geen wereldbekerwedstrijden rijden, maar er blijven genoeg koersen over om aandacht te trekken.”

De samenstelling van de nationale selecties is als volgt:

Amateurselectie: Leon van Bon (Apeldoorn), Michael Boogerd (Den Haag), Richard Groenendaal (St. Michielsgestel), Steven de Jongh (Grootschermer), Koos Moerenhout (Achthuizen), Roger Smeets (Elsloo), Rik Reinerink (Harbrinkhoek). Coach: Piet Hoekstra.

Baanselectie: Dirk-Jan van Hameren (Utrecht), Jan Hordijk (Mijnsheerenland), Jurgen Denekamp (Zutphen). Coach: Eric Geserick. Juniorenselectie: Willem-Jan van den Broek (Veghel), Johan Bruinsma (Westerbork), Wally Buurstede (St. Willebrord), Robert Koppers (Den Haag), Tom Nijkamp (Diepenheim), Charles Overgaag ('s-Gravenzande), Pieter Vries (Anna Paulowna). Coach: Egon van Kessel.

Vrouwenselectie: Lenie Dijkstra (Joure), Petra Grimbergen (Rijnsburg), Ingrid Haringa (Hoofddorp), Leontien van Moorsel (Boekel), Daniële Overgaag ('s-Gravenzande), Astrid Schop (Amsterdam), Elsbeth Vink (Wijk en Aalburg). Coach: Frans van Diepen.