Stan van Belkum terug in waterpoloselectie

NIEUWEGEIN, 26 MAART. Stan van Belkum keert terug in de nationale waterpoloselectie die zich dit seizoen ten doel heeft gesteld op het EK in Sheffield bij de eerste zes te eindigen. De 32-jarige apotheker, die bij Nereus speelt onder de nieuwe manager van Oranje Jan Evert Veer, heeft bondscoach Trumbic laten weten tot en met het WK van 1994 beschikbaar te zijn.

Van Belkum debuteerde in 1978 als international, toen ook onder leiding van Trumbic. Hij maakte onder meer de Olympische Spelen van Moskou en Los Angeles mee. “Hij voelt zich nog sterk en wil graag nog een keer”, zei Trumbic gisteren. “Van Belkum kan voor 100 procent meedoen aan het trainingsprogramma en de toernooien. De deur van mijn selectie staat altijd open. Wie wil, is welkom. Je kunt erin en eruit.”

Van Belkum, wiens jongere broer Marc ook deel uitmaakt van de selectie, maakte in 1990 al eens zijn rentree. Hij deed dat op verzoek van de toenmalige coach Rob Schouten om mee te helpen Nederland bij het WK in Perth (januari '91) aan de start te krijgen. Daartoe moest Oranje destijds in eigen land winnen van Mexico en Canada. De eerste tegenstander was geen probleem, het spel tegen de Canadezen staat nog steeds in de herinnering gegraveerd als “het drama van Drachten”.

Prees Trumbic zich gelukkig met de terugkeer van de onder meer in Italië geharde routinier Van Belkum, vrouwencoach Kees van Hardeveld verloor er één, een hele belangrijke. Hij kreeg te horen dat aanvoerster Patricia Megens-Libregts niet langer beschikbaar is voor het Nederlands team, dat komende zomer (in Leeds) de Europese titel op Hongarije moet zien te heroveren.

Voor Megens, als midvoor jarenlang een vaste waarde, is de scherpte en frisheid er af. De training en wedstrijden met Oranje zijn voor haar te gewoon geworden om zich steeds weer te kunnen opladen voor een topprestatie. Ze blijft nog wel tenminste een seizoen actief voor DONK. Op 27 april speelt ze in Katwijk haar afscheidswedstrijd.