Shell wil gasproject in Venezuela

CARACAS, 26 MAART. Koninklijke/Shell Groep en drie andere oliemaatschappijen hebben gisteren een overeenkomst ondertekend voor een groot gasproject in Venezuela ter waarde van vier miljard dollar. Het is de bedoeling dat rond de eeuwwisseling wordt begonnen met de export van ongeveer 4,6 miljoen ton vloeibaar aardgas per jaar naar de Verenigde Staten en Europa.

Het project, Cristobal Colon genaamd, omvat de bouw van buitengaatse boorplatforms, een fabriek voor het vloeibaar maken van gas, pijpleidingen, een haven en tankers. De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door het Venezolaanse Congres. De drie oliemaatschappijen verklaarden gisteren te hopen dat de goedkeuring tijdens de huidige zitting van het Congres wordt verleend. De partners hebben als voorwaarde gesteld dat voor het project de gebruikelijke vennootschapsbelasting wordt geheven. Die bedraagt ongeveer de helft van de ruim zestig procent die geldt voor de olie-industrie.

Shell krijgt een belang van 30 procent. De Venezolaanse oliemaatschappij Lagoven neemt deel voor 33 procent, het Amerikaanse olieconcern Exxon voor 29 procent en de Japanse Mitsubishi voor acht procent. De ondertekening van de overeenkomst is enige tijd opgehouden door een geschil tussen Shell en Exxon over de vraag wie de technische leiding zou krijgen bij de bouw van de fabriek voor het vloeibaar maken van gas. Shell trok begin december aan het langste eind. Het concern zal zijn technologische kennis delen met Lagoven, maar niet met Exxon. (UPI)

Het gasproject kan volgens de oliemaatschappijen “een belangrijke nieuwe bron van inkomsten uit export” voor Venezuela betekenen. “Zo'n groot high technology project zou ook een belangrijke bron van werkgelegenheid betekenen, en van technologie-overdracht. Het demonstreert ons vertrouwen in Venezuela.”