Rolling Stone is in conflict met eethuis

LEIDEN, 26 MAART. Bill Wyman, de 56-jarige voormalige bassist van de Rolling Stones, dreigt het Leidse petit-restaurant Sticky Fingers met een kort geding als het de naam en het logo niet wijzigt. Wyman vindt het volgens zijn advocate “niet leuk” als de naam van het bekende Stones-album wordt gebruikt. De naam Sticky Fingers is door Wyman als merk gedeponeerd in de Benelux. In London exploiteert de muzikant een restaurant onder dezelfde naam.

Een woordvoerder van het restaurant, die zijn naam niet wil noemen, vindt het maar “een hoop heisa en onzin”. Hij ziet niet hoe Wyman last zou kunnen hebben van een klein restaurant in Leiden en meent dat “een rechtszaak overdreven is”. Maar de kans dat het werkelijk tot een kort geding komt acht hij niet uitgesloten. De man meldt dat het restaurant “eventueel bereid” is de naam te wijzigen. Een financiële schikking is niet aan de orde, zo zegt hij. Het was Sticky Fingers niet bekend dat Wyman patent op de naam had. Het Leidse etablissement overweegt de naam te veranderen in "Why Man' en Wyman de neonbak met de naam Sticky Fingers aan te bieden.

Op het Leidseplein in Amsterdam heeft café Black & White het beroemde Stones-logo - een mond met uitgestoken tong - aan de gevel hangen. Dat logo werd ooit door Andy Warhol ontworpen voor de hoes van het Stones-album "Tonk'. Black & White heeft nooit brieven van boze bandleden gekregen. Ze hebben het logo dan ook “een beetje veranderd” om moeilijkheden te voorkomen, aldus een medewerker van het café.

In 1989 deed zich een gelijksoortige affaire voor toen het Haarlemse café Bukowski zijn naam moest wijzigen na een door de Amerikaanse auteur Charles Bukowski aangespannen kort geding. De eigenaar van het café werd destijds veroordeeld tot vijfhonderd gulden boete aan de schrijver.