Polen dreigt EG met hogere invoerrechten

WARSCHAU, 26 MAART. Polen is gedwongen zijn invoerrechten te verhogen als het land geen ruimere toegang voor zijn produkten krijgt in de Europese Gemeenschap. Dit heeft de Poolse premier Hanna Suchocka gisteren verklaard na afloop van overleg met EG-commissaris Leon Brittan (buitenlandse economische betrekkingen).

Suchocka zei Brittan erop te hebben gewezen dat de vloed van EG-produkten naar Polen veel omvangrijker is dan de export in omgekeerde richting. Volgens cijfers van het Poolse bureau voor statistiek was er vorig jaar een tekort van 1,3 miljard dollar op de balans van de handel met de EG.

“De tijd dat we hoopten op financiële hulp en kredieten van de EG is voorbij. Op het ogenblik hebben we voor alles grotere toegankelijkheid van de Europese markt nodig, zodat we niet zijn gedwongen Poolse producenten te beschermen met maatregelen die ingaan tegen de geest van integratie met de EG, met hoge invoerrechten”, aldus Suchocka.

Brittan zei in een reactie dat verhoging van de invoerrechten Polen niet veel zal helpen. “Polen heeft het recht dat te doen, maar dat zou het voor mij niet gemakkelijker maken de markttoegang te bereiken die het land wil”, verklaarde hij.

Polen is vooral ontevreden over de handel in landbouwprodukten. De EG heeft in de associatieverdragen die in 1991 werden getekend met Polen, Hongarije en Tsjechoslowakije toegezegd de handelsbelemmeringen geleidelijk te verminderen. Enkele lidstaten hebben echter grote problemen met het toelaten van bepaalde Oosteuropese produkten omdat zij ernstige gevolgen vrezen voor hun eigen producenten, die het door de economische malaise toch al moeilijk hebben. Vooral bij landbouwprodukten liggen de zaken zeer gevoelig.

Brittan heeft ook om “begrip” bij Polen gevraagd ten aanzien van de export van sommige Poolse produkten, met name staal. De Poolse president Walesa heeft zich volgens een verklaring teleurgesteld getoond over “de geringe bereidheid bij de EG om de transformatie in Oost-Europa te steunen.” (Reuter, AFP)