"Overname' lichtpunt voor Tulip-beleggers

Het computerbedrijf Tulip was gisteren bij de persconferentie na alle rampzalige gebeurtenissen in 1992 rijp voor de vraag: wordt het niet eens tijd om overgenomen te worden door een sterke concurrent. Na mededelingen over het verlies (ruim 14 miljoen gulden in 1992), de reorganisatie (bijna een kwart van de banen weg) en de gemiste orders (10.000 bestelde computers konden niet worden geleverd) schraapte topman J. Hetzenhauer nog maar eens de keel voor een antwoord.

Allereerst wilde hij maar even gezegd hebben dat een bedrijf met een verkoop van 100.000 computers per jaar best zelfstandig kan voortbestaan, ook al vinden marktanalisten een volume van 1 miljoen een noodzakelijk minimum. Verder heeft Tulip volgens Hetzenhauer nooit afwijzend gestaan tegenover een overname “als de andere partij ons wat te bieden heeft”. Hetzenhauer: “Wij zijn alleen geïnteresseerd in een partner die ons distributie- en afzetkanalen kan verschaffen.”

Volgens Hetzenhauer zijn de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met mogelijke kandidaten, waarvan één wat serieuzer was. “Het ging daarbij niet om vergevorderde gesprekken. De plannen van de partners strookten niet met onze ideeën; het waren meer beleggingsideeën”, aldus Hetzenhauer. Op dit moment praat Tulip met niemand en Hetzenhauer verwacht voorlopig ook geen nieuwe gesprekken.

Bij de beleggers evenwel gloorde gisteren de hoop op een partner die flink wat geld wil neertellen voor Tulip. Het aandeel-Tulip vloog op de Amsterdamse effectenbeurs omhoog van 8,80 naar 10,30 gulden en zette vanmorgen door naar de 11 gulden. Het schokje omhoog werd nog versterkt door de mededeling dat Tulip in het vierde kwartaal van 1992 de vraag niet had aangekund en ook het eerste kwartaal van 1993 niet alle bestelde computers kan leveren.

De koersstijging is echter niet meer dan een schokje op de bodem. Noteerde de koers begin vorig jaar nog rond de 26 gulden, in de loop van 1992 gleed het aandeel steeds verder af tot een dieptepunt van 8,60 gulden op 2 november. Grootaandeelhouder Delta Lloyd (15 procent) zag zo de waarde van zijn bezit dalen van ruim 16 miljoen tot nog geen 6 miljoen gulden. Voor de aandeelhouders van Tulip is de hoop op overname voorlopig niet meer dan fluiten in het donker.

    • Karel Berkhout