NS: snelheid treinen beter controleren

UTRECHT, 26 MAART. De NS gaan maatregelen nemen om de snelheid van treinen beter te controleren. Aanleiding is het treinongeval bij Hoofddorp, eind vorig jaar, waarbij vijf mensen om kwamen. Op een baanvak waar een tijdelijke snelheidsbeperking van 60 km per uur gold, reed de machinist toen 106 km per uur.

In de eerste plaats zullen de NS het systeem van Automatische Treinbeïnvloeding (ATB) zodanig aanpassen dat het ook kan worden ingezet bij tijdelijke snelheidsbeperkingen bij werkzaamheden aan het spoor. Hierdoor zal machinisten via gele seinen duidelijk kunnen worden gemaakt wanneer zij moeten afremmen tot 40 km per uur. De technische aanpassing van het ATB-systeem zal naar verwachting nog ongeveer een half jaar in beslag nemen.

Ook gaan de NS de communicatie-procedure met de machinisten verbeteren. Mededelingen over snelheidsbeperkingen zullen nu aan de machinist worden gedaan op de dag dat hij met die beperking te maken krijgt in plaats van, wat nu wel gebeurt, enige dagen van tevoren. De machinist van de ramptrein bij Hoofddorp ontkent dat hij op de hoogte was van een snelheidsbeperking. In de derde plaats zullen de NS hun systeem van telecommunicatie met de treincabine zo aanpassen dat het mogelijk wordt de snelheid van treinen vanuit een centraal punt in Utrecht te controleren.