Morillon krijgt van Milosevicbeloften los

BELGRADO, 26 MAART. De Servische president, Slobodan Milosevic, heeft gisteren beloofd zich in te zetten voor een wapenstilstand in Bosnië. In het oosten van Bosnië neemt de militaire druk van de Bosnische Serviërs op diverse belegerde moslim-enclaves intussen gestaag toe.

President Milosevic sprak gisteren in Belgrado met de Franse generaal Philippe Morillon, de bevelhebber van de VN-troepenmacht in Bosnië-Herzegovina. Morillon zei voor het onderhoud dat hij de Servische leider zou vragen zijn invloed op de Bosnische Serviërs aan te wenden om een bestand te bereiken; als Milosevic zou weigeren mee te werken, zo voegde Morillon daaraan toe, zou hij de Veiligheidsraad van de VN van die weigering op de hoogte stellen.

Milosevic beloofde Morillon echter zich voor een bestand in Bosnië in te zullen zetten. “We willen alle pogingen voor de vrede steunen”, zei hij na het gesprek. Vandaag, zo voegde hij daaraan toe, zullen Morillon en de bevelhebber van de strijdkrachten van de Bosnische Serviërs, generaal Ratko Mladic, in Belgrado praten over de mogelijkheid van een bestand, niet alleen rond de door de Serviërs belegerde moslim-enclave Srebrenica, maar in heel Bosnië-Herzegovina. Morillon zei na het gesprek dat Milosevic en hij het “volledig eens zijn” dat “we op het ogenblik een cruciale tijd beleven waarin de zaken ofwel op vrede - waar hij voor is, en ik geloof hem - ofwel op het begin van een nieuwe oorlog kunnen uitlopen; dat laatste zou een catastrofe zijn, niet alleen voor de mensen in Bosnië-Herzegovina maar ook hier ”, in Servië.

In en rond de belegerde moslim-enclaves van Srebrenica en Zepa neemt intussen de vrees voor de Serviërs met de dag toe. Honderden moslims vluchtten gisteren vanuit Srebrenica alvast de besneeuwde bergen in, veelal onbeschermd tegen de felle kou. Volgens VN-waarnemers staat vast dat de Serviërs Srebrenica innemen als er geen bestand komt; sommigen verwachten de val van de stad binnen enkele dagen, anderen binnen maximaal twee weken. Elke dag veroveren de Serviërs een of twee dorpen in de omgeving van Srebrenica. Op sommige plaatsen staan ze minder dan een kilometer van de rand van de stad, waar 60.000 moslims zijn ingesloten.

Ook in de enclave Zepa is de paniek groot. Gisteren werd gemeld dat de Serviërs Zepa hadden ingenomen; dit bericht werd echter later tegengesproken. (Reuter, AP, AFP)