Japan stuurt alsnog troepen voor VN-missie Mozambique

TOKIO, 26 MAART. Japan zal alsnog troepen sturen naar Mozambique voor de VN-vredesmissie. Dat heeft het Japanse kabinet vandaag besloten. Het gaat om een gering aantal soldaten, vijftig man, die zullen worden ingezet bij het transport in het na zeventien jaar door burgeroorlog geteisterde land.

De VN-vredesmissie moet de weg vrijmaken voor algemene verkiezingen, die in oktober zouden worden gehouden, maar die naar verwachting zullen worden uitgesteld.

Tot nu toe weigerde Japan deelname en kreeg secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali van de Verenigde Naties tijdens zijn bezoek aan Tokio onlangs nul op rekest. Hoewel de VN-topman Japan duidelijk maakte dat de situatie in Mozambique voldoet aan alle voorwaarden die de vorig jaar aangenomen Japanse wet op VN-vredesoperaties stelt, zei premier Miyazawa dat de publieke opinie in Japan er nog niet rijp voor was en troepenzendingen de publieke opinie te veel zouden belasten.

Wel stuurde Japan daarop een fact finding-missie naar Mozambique, die tot de slotsom kwam dat Japan hulp kon bieden bij de afhandeling van douaneformaliteiten voor personeel en goederen van de VN-vredesmissie op zee- en luchthavens van het land. Bovendien kon Japan helpen bij de allocatie van VN-transportmiddelen. Een informeel verzoek van de VN vervolgens om te helpen bij het transport hielp Japan ten slotte over de streep.

Mozambique is het tweede land waarheen Japan voor het eerst sinds de oorlog troepen stuurt. Herfst vorig jaar zond het 600 man militairen naar Cambodja, nadat na twee jaar touwtrekken het parlement een nieuwe wet had aangenomen die deelname aan VN-vredesoperaties toestond, met de stemmen van de orthodoxe oppositie tegen. Volgens deze wet mag Japan niet deelnemen aan operaties waarbij geweld wordt gebruikt. De Japanse militairen in Cambodja leggen er wegen en bruggen aan.