Izetbegovic tekent plan van Vance en Owen

NEW YORK, 26 MAART. De leider van de Bosnische moslims, Alija Izetbegovic, heeft zich gisteren akkoord verklaard met het vredesplan van de VN-onderhandelaars Cyrus Vance en Lord Owen. De ondertekening door de moslims is een doorbraak in het bereiken van vrede in Bosnië.

De Veiligheidsraad van de VN dreigde vannacht in een resolutie met “maatregelen” tegen de partijen in Bosnië, die weigeren “met onmiddellijke ingang” de wapens neer te leggen. De raad riep de Bosnische Serviërs op het vredesplan van Owen en Vance “zonder uitstel” te ondertekenen en een eind te maken aan “het geweld, offensieve militaire acties, de etnische zuivering en de belemmering van de humanitaire hulpverlening”.

Cyrus Vance sprak gisteren na de ondertekening van het akkoord door president Izetbegovic van “een grote stap voorwaarts”. Lord Owen van zijn kant gaf de Bosnische Serviërs gisteren nog een week de tijd om het plan eveneens te ondertekenen.

Izetbegovic heeft in de laatste gespreksronde met Vance en Owen gisteren één concessie afgedwongen. Volgens het oorspronkelijke plan wordt Bosnië opgedeeld in tien provincies. De drie partijen krijgen elk zeggenschap over drie provincies. De resterende provincie, Sarajevo, die aanvankelijk door de drie partijen gezamenlijk zou worden bestuurd, valt nu toe aan de moslims. Moslims, Kroaten en Serviërs hebben wel in gelijke mate zeggenschap over de stad Sarajevo.

De leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, staat op de belangrijkste punten nog lijnrecht tegenover de onderhandelaars. Zo wil hij niets weten van de huidige opdeling in provincies en eist hij voor de Bosnische Serviërs een eigen gebied, grenzend aan Servië. Naast een opdeling in provincies voorziet het plan verder in een volledig staakt-het-vuren, ontmanteling van strijdkrachten en de plaatsing van een VN-troepenmacht, die volgens sommigen 50.000 man zal omvatten. De partijen zouden intussen om de tafel moeten gaan zitten om een grondwet op te stellen.

    • Lucas Ligtenberg