In een badkuip over de Waddenzee; Bruinvis Frank herstelt van haaiebeet in Harderwijk

Bruinvis Frank wordt vierentwintig uur per dag bewaakt in het Dolfinarium van Harderwijk. Twee weken geleden spoelde hij aan op het strand van Ameland. Hij was verzwakt en had wonden aan zijn staart. Frank Brouwer vond hem en alarmeerde mensen van rijkswaterstaat op Ameland.

Die kwamen en namen het gewonde dier mee. Omdat de huid van bruinvissen, de kleinste soort dolfijnen die er is, snel uitdroogt en dan gaat barsten, stopten ze de bruinvis in een badkuip en hielden hem nat. Zijn kop hielden ze boven water, want een bruinvis is als alle dolfijnen en walvissen een zoogdier, en dus moet hij boven water ademhalen.

Via de Zeehondencrèche in Pieterburen (Groningen) kwamen ze er op Ameland achter dat gestrande bruinvissen geholpen kunnen worden in het Dolfijnenopvangcentrum van het Dolfinarium in Harderwijk. De Amelanders zetten toen de badkuip met daarin de bruinvis op een boot en voeren er mee over de Waddenzee naar Holwerd in Friesland. Daar stond een vrachtwagen klaar van de Zeehondencrèche die de bruinvis naar Harderwijk bracht.

In het Dolfinarium kreeg hij de naam Frank, naar zijn vinder. Frank kreeg eten en zijn verwondingen aan zijn staart werden onderzocht. Eerst dachten ze dat hij misschien vastgezeten had in een vissersnet en gewond was geraakt toen hij zich had losgerukt. Maar ze vonden tandafdrukken en dat betekent dat Frank waarschijnlijk door een haai is gebeten en na een worsteling kon ontkomen.

Volgens de bioloog van het Dolfinarium, Ron Kastelein, was Frank er eerst slecht aan toe. Hij was erg zwak en wilde geen vis eten. Daarom krijgt hij nu om de twee uur vissepap. Dat pompen de verzorgers met een slagroomspuit via een slang in zijn maag.

Na zijn voeding behandelen de verzorgers de verwondingen aan zijn staart. Die besproeien ze met een paarse vloeistof, die voorkomt dat de wonden gaan ontsteken. Daarna mag Frank even zwemmen. Als hij te moe is om te zwemmen, kan hij in een hangmatje in het water liggen, dat ze speciaal voor hem gemaakt hebben. Dat hangmatje zit aan een molen, en als Frank zijn staart beweegt, kan hij toch rondjes zwemmen. Ze hebben gleuven in de hangmat gemaakt waardoor hij zijn borstvinnen kan steken. Er zit ook een speciaal gaatje in waardoor zijn poep en pies uit de hangmat in het water kan stromen.

Als Frank weer sterk en gezond is, willen ze hem ten noorden van de Waddeneilanden in de Noordzee zetten. In de Noordzee wonen duizenden bruinvissen. Vroeger kwamen ze voor de kust van Nederland en in de Zuiderzee veel voor, op jacht naar haring. Maar tegenwoordig zoeken ze hun voedsel in dieper water. Twee jaar geleden spoelden er veel bruinvissen aan op de Nederlandse kust. Een aantal daarvan werd in het Dolfinarium opgevangen, en na herstel terug in zee gezet.

    • Paul Steenhuis