IJshockeyers dicht bij recordscore uit 1978

EINDHOVEN, 26 MAART. Aan het begin van de lange weg naar de Winterspelen van 1994 had het Nederlands ijshockeyteam geen betere tegenstanders kunnen treffen dan Chinezen. In zijn eerste wedstrijd voor het wereldkampioenschap voor B-landen in Eindhoven won Nederland met liefst 15-1 van China, een score die dicht bij het record kwam dat een oranje-afvaardiging in 1978 tijdens de titelstrijd vor C-ijshoc- keynaties neerzette toen het in Las Palmas, op de Canarische eilanden Spanje met 19-0 versloeg.

Een dergelijke monsterscore had de Nederlanders gisteravond bij hun ouverture niet misstaan. Maar in plaats van doelpunten, die na twee perioden als een aantal van twaalf hadden bereikt, legden zij zich in de laatste speeltijd toe op experimenteren. Vingeroefeningen die nodig zouden kunnen zijn met het oog op belangrijkere confrontaties de komende week in Eindhoven. Dan wachten de Japanners, Polen, Britten en Denen, de belangrijkste concurrenten voor de eerste twee plaatsen, die recht geven op het olympisch kwalificatietoernooi dat in september wordt gehouden.

Chinezen hebben wel eens meer tegenstand aan Nederland geboden, zo'n slechte reputatie hebben de Aziaten doorgaans niet. Tien jaar geleden bijvoorbeeld moest Nederland, dat een jaar eerder uit de A-groep was gedegradeerd, in Klagenfurt (Oostenrijk) tijdens het titeltoernooi voor B-landen in zijn laatste wedstrijd tegen China spelen. Op een zaterdagochtend in alle vroegte verloren de Nederlanders met beschamend grote cijfers van de Aziaten, waardoor ze terugvielen naar de C-poule.

De vertegenwoordiging van ijshockeyend Nederland is lang niet zo kwalitatief sterk meer als toen. Maar dat geldt zeker ook voor die van de Chinezen. Zij zijn naar Eindhoven gekomen met liefst twaalf spelers die op een wereldkampioenschap debuteren. Coach Baocai Wang tilde dan ook niet zwaar aan de grote nederlaag tegen Nederland. En eigenlijk verschilde zijn gemoed niet veel van die van de Nederlandse bondscoach Larrie van Wieren. Een wedstrijd zonder veel waarde dus.

Van meer waarde was voor hem de confrontatie tussen Polen en Groot-Brittannië geweest. De Britten toonden hun enthousiasme en versloegen de grote favorieten met 4-3. Van Wieren meende dat de Polen nogal nonchalant hadden gespeeld. Mogelijk veroorzaakt door het feit dat de Oosteuropeanen slechts een voorbereiding van anderhalve week genoten. In vroegere tijden zonderden de Polen zich als andere Oosteuropese zeker een maand af.

Van Nederlandse zijde werden de vijftien doelpunten verdeeld over liefst twaalf spelers. Voor Van Wieren een teken dat zijn ploeg collectief is ingesteld. Nederland mist zijn beste spelers Collard en Tijnagel, die om uiteeenlopende redenen geen zin meer hebben in het oranje te spelen. Vanavond speelt Nederland tegen Roemenië dat het toernooi begon met een 8-1 nederlaag tegen Japan.