Hudig-Langeveldt maakt einde aan 300 jaar historie

ROTTERDAM, 26 MAART. Een historische naam in de Nederlandse assurantiemakelaardij verdwijnt definitief. Langeveldt in Amsterdam - later ook in Rotterdam via Hudig - bestond al meer dan 300 jaar, sedert de Glorious Revolution van 1688 toen Holland en Engeland onder stadhouder-koning Willem III één natie waren. Met ingang van 31 maart 1993 gaat Hudig-Langeveldt, dat vorig jaar samenging met een Amerikaanse makelaar, verder onder de naam Rollins Hudig Hall.

“Het is natuurlijk uniek dat een bedrijf zich 300 jaar lang bezig houdt met hetzelfde: de makelaardij in verzekeringen” zegt topman drs D.P.M. Verbeek. Langeveldt in Amsterdam was van oudsher gericht op de industrie, terwijl Hudig in Rotterdam (sinds 1825) zich richtte op alles “op en rond het water”. In 1971 fuseerden beide bedrijven, maar ook die schaalvergroting bleek uiteindelijk niet voldoende om de snelle veranderingen op de verzekeringsmarkt bij te benen.

In 1986 besloot Hudig-Langeveldt (circa 1.000 werknemers in Nederland), dat zich tot dan toe had beperkt tot de Nederlandse markt, de stap naar het buitenland te maken. Hudig-Langeveldt slokte het ene na het andere Nederlandse bedrijfje op, waarbij menig historisch naam verdween. Zo fuseerde in juli vorig jaar Blom & van der Aa in Amsterdam (sedert 1887) met het snel expanderende conglomeraat.

Eind oktober 1991 werd Hudig-Langeveldt voor iets minder dan 200 miljoen dollar overgenomen door de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij Aon via haar dochteronderneming Rollins Burdick Hunter (RBH). Rollins Hudig Hall (9.500 werknemers) beschikt over 200 vestigingen in meer dan 35 landen. De uiteindelijk moederfirma Aon (omzet 1992: 3,3 miljard dollar) is een groep bedrijven op het gebied van verzekeringen en financiële dienstverlening. Aon is genoteerd op de effectenbeurzen in Londen en New York.

De schaalvergroting was mede noodzakelijk, doordat de verliezen bij assurantiemakelaars, zoals Lloyd's in Londen, de laatste jaren stijgen, vooral als gevolg van een sterke toename van de schade door natuurrampen, zoals orkanen, cyclonen en overstromingen. Internationale Nederlanden Groep maakte deze week bekend niet langer schade door natuurrampen te wilen herverzekeren. “Er is nog geen gebrek aan capaciteit, maar ik sluit niet uit dat de komende jaren grote risico's nog maar gedeeltelijk gedekt kunnen worden”, aldus Verbeek.

De aard van de werkzaamheden van Hudig-Langeveldt, die zich 300 jaar lang had beziggehouden met de handel in verzekeringen, is de laatste jaren veranderd. Rollins Hudig Hall ontwikkelt zich steeds meer tot een "risico-consultant' die met grote industriële klanten praat over de grote risico's waaraan een onderneming bloot staat, zoals brand, milieuclaims en natuurrampen. Soms bemiddelt Hudig bij het afsluiten van een verzekering, maar steeds vaker adviseren de consultants een onderneming om bijvoorbeeld een voorziening te treffen of een eigen verzekeringsmaatschappij op te richten. “Wij adviseerden vorige jaar het Olympisch Comité over de risico's die het organiseren van dergelijke Spelen met zich meebrengt”, zegt Verbeek trots.

Rollins Hudig Hall wil de activiteiten op het gebied van pensioenen en werknemersverzekeringen verder verbreden. Verbeek wijst erop dat door economische en politieke ontwikkelingen de “zorgplicht” van de overheid ter discussie staat. Een actuele kwestie is daarbij het "dichten' van het WAO-gat, zegt Verbeek.