Opinie

    • Youp van ’t Hek

Hockeyfamilie

Het rommelt in de grote hockeyfamilie. De Nederlands elftalspeelster en tevens vriendin van topcoach Donald Drost heeft iets lelijks over de bondscoach gezegd en kon vertrekken.

None

Dit was een wijze les voor oom Donald en toen zijn topspeler Jackie Brinkman kritisch uit de hoek kwam kon ook hij gaan. Ondertussen was de topcoach van topclub HDM ook al opgestapt, waren bij topclub HCKZ twee topspelers geschorst en verder was ook de kritiek van topcoaches Tom van 't Hek en Donald Drost in het zondagsblad Een Tijdje Op Zondag niet mals en ..... inderdaad: het is niet alleen bier wat er schuimt.

Hockey is een sociaal gebeuren. De clubs worden gerund door vaders en moeders die met een bestuursfunctie hun huwelijk redden, de kinderen van deze ouders beginnen op het eerste het beste jeugdfeestje aan elkaar te frunnikken en blijven het daarna in wisselende samenstelling met elkaar doen tot ook zij verworden zijn tot ouders met een middelmatig huwelijk en de club en zichzelf redden met een bestuursfunctie.

Ook in het hockeyen mag de coach het volgaarne met de pupil doen en wat dat betreft is het een echte topsport en blijft er altijd voldoende stof tot praten, drinken en neuken.

Een paar keer per jaar meld ik mij als toeschouwer op een club en tref alle zelfde gezichten met hetzelfde glas op dezelfde kruk naast de andere kruk en zij praten nog altijd even lustig over Jorritsma, Oltmans, Kervezee, Floppie en andere helden. De ouders spoelen ondertussen de glazen, de labradors hebben een lollige boerenzakdoek om en tegen half acht rijdt de hele club straalbezopen naar de plaatselijke pizzeria. Maandag nieten ze het krantje, dinsdag tot en met vrijdag trainen ze met een pilsje na, zaterdag fluiten ze de jeugd en op zondag zijn ze zelf aan de beurt. En ondertussen maar praten, drinken en neuken met elkaar.

Wat hockeyers ook graag doen is opstappen. De ene familie krijgt stront op de Gooische Hockeyclub en stapt massaal over naar de hockeyclub Hilversum waar het allemaal veel beter is. Op de Bussumergrintweg komen ze luid toeterend de familie tegen die net kokend van woede de overstap van Hilversum naar de Gooische Hockeyclub maakt. Op het kruispunt Crailoo botst op dat moment het gezin dat van Kameleon onderweg is naar Be Fair op de familie die zojuist hoogpolig van boosheid het clubhuis van Be Fair heeft verlaten en zich gaat aanmelden op de Hockeyclub Laren.

Zo vraag ik aan mijn Groningse zus altijd heel veilig hoe het op de "club' is omdat ik al vier keer de verkeerde naam heb genoemd. Dan is het weer Groningen, dan weer HMC, dan weer Groninger Studenten en daarna houdt het op. Op dit moment is zij lid van Assen, Rolde of Diever.

Mijn Limburgse broer begon op Venlo en is via Roermond en Gulpen in Maastricht beland, waar ze het naar zijn zeggen allemaal veel beter geregeld hebben en er wordt daar gelukkig niet zoveel geroddeld.

Over vijfentwintig jaar rommelt het nog steeds in de hockeyfamilie.

De Nederlands elftalspeelster en tevens vriendin van topcoach Ronald Drost, zoon van de vroegere topcoach Donald, heeft iets lelijks over de bondscoach gezegd en kon vertrekken. Dit was een wijze les voor oom Ronald en toen zijn topspeler Foris Jan Brinkman, zoon van de ex-international Jackie, kritisch uit de hoek kwam kon ook hij gaan. Ondertussen was de topcoach van topclub HDM ook al opgestapt, waren bij topclub HCKZ twee topspelers geschorst en verder was ook de kritiek van topcoaches Ties van 't Hek en Ronald Drost, allebei zonen uit een echte hockeyfamilie, in het zondagsblad Een Tijdje Op Zondag niet mals en

Tommie, Jackie en Floris Jan spoelen de glazen en hun vrouwen roddelkonten zich purper in het gevonden voorwerpenhok. Erg hè!

    • Youp van ’t Hek