Het Paaltje was weer heel even terug

AMSTERDAM, 26 MAART. “En dan onthul ik hierbij het meest besproken paaltje ter wereld.” Door het wegtrekken van een doek presenteerde prof.dr. L. Reijnders, medewerker van de stichting Natuur en Milieu, gisteravond een paaltje bij de Bijenkorf. Het fietsbeschermende verkeerspaaltje, dat na even langdurige als verhitte discussies binnen de gemeenteraad eind vorig jaar van het Damrak werd verwijderd, was kort ervoor door actievoerders met snelcement op het wegdek bevestigd.

Stipt volgens de aangekondigde actieplannen was kort ervoor de ingang van de parkeergarage van de Bijenkorf met een massieve rode DAF-vrachtwagen geblokkeerd. In de achterbak van het geval speelt een blaas-orkestje ontspannen deuntjes. Vanuit het café in de Bijenkorf kijkt het winkelpubliek verbaasd toe.

De actiegroep Binnenstad Autovrij herdacht met de blokkade en de herplaatsing van Het Paaltje dat een jaar geleden het referendum over de plaats van het autoverkeer in de stad werd gehouden. Volgens de actievoerders heeft de gemeente sindsdien geen enkele maatregel genomen om de uitslag van de volksraadpleging - minder ruimte voor de auto in de binnenstad - ook maar een stap dichterbij te brengen.

Ondanks de snerpend koude wind en het ontbreken van de aangekondigde warme chocolademelk heerste er een ontspannen sfeer onder de ongeveer honderd actievoerders. De automobilisten die op weg waren naar een koopavond met parkeergarage konden de blokkade minder waarderen. Binnen enkele minuten na de blokkade ontstond een file die ver tot op het Rokin doorliep.

Het aanwezige politiepersoneel - te paard, met motor en mountain-bike - wist aanvankelijk niet goed raad met de actie. Bij wijze van compromis mocht de orkestwagen uiteindelijk blijven waar hij was, maar moest het Damrak worden vrijgehouden voor doorgaand verkeer.

Als de schichtige politiepaarden zich een weg door de mensenmassa banen, en de eerste auto's wegscheuren, hangt er even de dreiging van een heuse rel. Maar het bedaagde actiepubliek van dertigers en veertigers kiest liever voor de muziekband.

Tot ver in de nacht kon Amsterdam weer genieten van het Paaltje. Vanochtend was het weer verdwenen en herinnerde alleen wat snelcement aan de kortstondige terugkeer.